fbpx

17 ianuarie, 2025

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda (foto) a anunţat vineri că ţara sa va aloca anual 5% până la 6% din PIB pentru finanţarea nevoilor de apărare între 2026 şi 2030.

Războiul Rusiei în Ucraina a determinat NATO să îşi consolideze flancul estic şi să îşi sporească cheltuielile, relatează Agerpres.  Noul preşedinte american Donald Trump, care va fi învestit luni, le-a cerut membrilor Alianţei să îşi crească cheltuielile pentru apărare până la 5% din PIB.

Nivelul minim actual în cadrul NATO este de 2%, însă unii membri alocă deja mai mult.


Polonia, care a alocat 4,12% din PIB anul trecut, intenţionează să cheltuiască 4,7% din PIB pentru apărare în 2025.

Precizările președintelui Nauseda

„Am convenit să alocăm între 5 şi 6% din PIB pentru apărare în fiecare an între 2026 şi 2030″, a declarat Nauseda pentru jurnalişti după o reuniune a Consiliului de Securitate al acestui stat baltic. Parlamentul va trebui să aprobe acest buget în fiecare an.

Ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, a declarat că „vremurile dificile necesită decizii şi o guvernare îndrăzneţe”. „Le cerem aliaţilor noştri să ne urmeze exemplul. Era strategiilor pasive a luat sfârşit”, a adăugat el pe reţeaua X.

Membră a UE şi NATO, cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, Lituania se numără printre cei mai fervenţi susţinători ai Ucrainei şi se teme că ar putea fi următoarea ţintă a Rusiei dacă aceasta va câştiga războiul împotriva Kievului.

„Probabilitatea unei agresiuni militare ruse rămâne reală, dar nu este inevitabilă. Trebuie să ne intensificăm semnificativ eforturile pentru a ne consolida capacităţile de apărare şi de descurajare”, a mai spus Nauseda. „Securitatea noastră este asigurată de apartenenţa la NATO, dar va fi eficientă doar dacă suntem pregătiţi să ne apărăm”, a mai spus el.


Anterior, Polonia a anunțat că sprijină cererea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca membrii NATO să îşi crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB,

(Citește și: ”Polonia alocă peste 4% din PIB pentru apărare în 2024”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: