31 iulie, 2020

Turcia este la un șoc distanță de o nouă criză valutară, în ciuda strategiei președintele Recep Erdogan de a combate efectele crizei coronavirus economice prin încurajarea băncilor să dea credite noi și prin presiuni făcute asupra băncii centrale de a ține dobânda cheie sub nivelul ratei inflației.

Moneda națională se depreciază accelerat, banca centrală pare să fi rămas fără resurse pentru a cumpăra lire și pentru a susține valoarea monedei naționale, ceea ce  expune economia turcă la haos, potrivit Reuters.

Cotațiile valutare au urcat la un nivel record, de peste 8 lire pentru un euro, după două luni de stabilitate. Dolarul testează pragul de 7 lire, ceea ce amintește de criza din 2018.


Rezervele internaționale ale Turciei sunt de 31 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale, dar fără liniile de credit oferite de alte bănci centrale, fără rezervele de aur și fără creditele acordate băncilor locale rezultatul este deja negativ, conform calculelor analiștilor.

Dobânda de referință a ajuns la 8,25%, de la 24 la sută în urmă cu doar un an. Rata inflației este de 12,6%.

Politicile oficiale au alimentat temerile unei bule de creditare, determinând investitorii să vândă active turcești, ceea ce a accelerat deprecierea lirei.

Președintele Erdogan a supraviețuit crizelor valutare din 2014 și 2018, sfidând estimările care arătau o prăbușire a economiei, care i-ar pune în pericol hegemonia. Însă acum pandemia a făcut mai dificil pentru el influențarea economiei, așa cum s-a întâmplat în trecut.


Economia Turciei va scădea în acest an, pentru prima dată în ultimul deceniu. Efectele pandemiei vor duce la o contracție de 5% în acest an, potrivit estimărilor FMI. Deficitul bugetar va atinge un nivel record, de 5% din PIB.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: