Ambasadorul Chinei pe lângă Uniunea Europeană, Fu Cong (foto), a declarat că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ar putea întreprinde o vizită în China în prima jumătate a lui 2023, informează presa chineză preluată de Agerpres.
Pregătirile pentru vizita înalţilor oficiali europeni sunt în curs şi „foarte frecventele vizite reciproce la nivel înalt” între UE şi China sunt aşteptate să înceapă curând, a spus Fu Cong într-un interviu publicat vineri.
Cele două părţi au poziţii divergente asupra războiului din Ucraina, care durează deja de an, diplomaţii UE criticând refuzul Chinei de a califica acest conflict drept o invazie sau de a îndemna Rusia să-şi retragă trupele.
Ambasadorul Chinei spune că Beijing nu vrea să strice relațiile cu UE, dar nici cu Rusia
Fu Cong a spus în interviu că nemulţumirea UE cu privire la atitudinea Chinei faţă de conflictul din Ucraina este „foarte iraţională” şi că Beijingul nu doreşte o soluţionare care să afecteze dezvoltarea legăturilor cu blocul comunitar.
După ce Ministerul Afacerilor Externe chinez a publicat vineri un document de poziţie ce expune viziunea chineză asupra conflictului, ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, a declarat în faţa jurnaliştilor de la Beijing că o parte din acest document suscită îngrijorare.
„Nu există nicio menţionare cu privire la un agresor, ceea ce este ciudat, pentru că este clar că un agresor există şi că agresează. Este (un război) ilegal şi neprovocat. Prin urmare, aceasta este oarecum îngrijorător”, a spus Jorge Toledo.
Oficialul european a lansat, de asemenea, un avertisment la adresa Chinei, pentru a nu depăşi ‘linia roşie’ prin furnizarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. El a afirmat că statul chinez are o „responsabilitate specială’, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Fu Cong a spus în decembrie că războiul pune China într-o poziţie foarte dificilă în relaţiile sale cu UE, după ce Charles Michel l-a îndemnat pe preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul unei vizite întreprinse mai devreme în decembrie la Beijing, să facă uz de influenţa ţării sale în relaţia cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.
***