Şefii de state sau de guverne din zona euro se reunesc joi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar privind criza datoriilor în Europa şi ajutorul pentru Grecia.
”Am decis să convoc o reuniune a liderilor statelor din Zona euro pentru 21 iulie, la ora 10,00 GMT, la Bruxelles. Ordinea noastră de zi va fi stabilitatea financiară a Zonei euro în ansamblul său şi viitoarea finanţare a programului de ajutor grec. Le-am cerut îndeosebi ministerelor de finanţe să facă să avanseze activitatea pregătitoare”, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe 15 iulie.
Liderii europeni au anunţat un al doilea plan de ajutor pentru Grecia, după unul de 110 miliarde de euro decis în 2010 de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a evita falimentul acestui stat.
Potrivit unui document prezentat, marţi, de Reuters, oficialii zonei euro au stabilit, săptămâna trecută, trei variante pentru implicarea sectorului privat în al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.
Prima opţiune prevede răscumpărarea datoriei Greciei şi o creştere a creditelor către sectorul public. Aceasta ar putea provoca o retrogradare a datoriei Greciei de către agenţiile de evaluare financiară la intrare selectivă în incapacitate de plată (selective default) sau intrare în incapacitate de plată (default).
A doua opţiune se bazează pe planul francez privind rostogolirea datoriilor pe 30 de ani aplicabil pentru 70% din obligaţiunile cu scadenţa până la jumătatea anului 2014 şi care nu implică majorare a creditelor către sectorul public. Această variantă ar putea conduce Grecia la intrarea selectivă în incapacitate de plată.
A treia opţiune ar putea fi bazată pe introducerea unei taxe impuse sectorului financiar sau pe un acord cu băncile private – de tipul Iniţiativei de la Viena – pentru a-şi menţine expunerea. Este puţin probabil ca acestă opţiune să ducă la intrare selectivă în incapacitate de plată, se arată în documentul citat de Reuters.