Rata de pozitivare a testelor Covid-19 a crescut, ceea ce arată că acum pandemia se răspândește, a declarat miercuri seara președintele Klaus Iohannis. Există speranța controlării epidemiei prin folosirea testelor rapide, antigen, a adăugat șeful statului, care a repetat că în acest moment nu ia în calcul un lockdown la nivel național după alegerile parlamentare.
„Vreau să fie foarte clar: nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile din 6 decembrie”, a spus președintele, în conferința de presă organizată după o nouă convocare a echipei care se ocupă de campania de vaccinare și de combaterea epidemiei.
Klaus Iohannis a declarat că datele primite de la INSP sunt încurajatoare și confirmă că măsurile luate de autorități au fost corecte: în zonele carantinate, numărul de cazuri și rata de pozitivare a probelor scade.
În legătură cu numărul mic de teste efectuate și menținerea lor la aproximativ 30.000 media zilnică, deși rata de pozitivare a crescut de peste trei ori în acest interval, Klaus Iohannis a explicat că numărul este dictat de cerere și de numărul specialiștilor din laboratoare:
Numărul de testări e stabilit de cerere: de la DSP sau persoane fizice. Capacitatea este în jur de 50.000 maximal, însă ea nu s-a schimbat în ultima lună.
Limitarea e dublă – cea a aparatelor și a personalului, s-a ajuns la maximum.
Dacă acum câteva vreme au fost 3.000 de cazuri la 30.000 de testări, rata de pozitivare a fost la 10%. Numărul de teste nu a crescut, dar a crescut rata de pozitivare la circa 30%.
Conform OMS, pentru a rupe lanțurile de transmitere, prin identificarea contacților, astfel încât să se poată ajunge la contorlarea epidemiei, ponderea testelor pozitive în totalul probelor trebuie să fie de cel mult 3%.
Președintele Iohannis a explicat că există totuși „o luminiță” de speranță: „Au început să apară testele rapide antigen și cred că este o soluție – cel puțin pentru zonele cu foarte multe cazuri. Am comandat și primit primul set de astfel de teste, trimise în teritoriu, s-a demarat o licitație pentru aproximativ 3 milioane de teste. Recomandările și de la OMS și ECDC sunt să se facă testări unde apar multe cazuri și înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziția în timp util. E o metodă care va crește cu siguranță numărul de testări”.
Experimentul Slovaciei. Urmează Austria
Rata infectării cu coronavirus a scăzut cu mai mult de jumătate ca urmare a campaniei de testare și carantinare din Slovacia, conform premierului Igor Matovic.
În Slovacia au fost testați pentru coronavirus, cu teste rapide, 3,6 de milioane de oameni dintr-o populație de 5,5 milioane.
Testarea în masă s-a făcut în primul week-end din noiembrie, iar cei confirmați cu Covid-19 au fost obligați să intre în carantină.
În al doilea week-and al lunii, testarea a fost repetată pentru 2 milioane de oameni din zonele cel mai puternic afectateși s-a constatat că rata de infectare a scăzut semnificativ.
Austria a anunțat că demarează în decembrie o testare în masă după modelul Slovaciei. Testarea voluntară a populației va începe în Tirol şi Vorarlberg, în paralel cu testarea personalului didactic din întreaga ţară, pentru că școlile se redeschid pe 7 decembrie, după trei săptămâni de cursuri online. Va urma apoi, în următoarele două zile, testarea poliţiştilor din toată țara.