Beirut, capitala Libanului și întreaga țară sunt cufundate de sâmbătă în întuneric pe fondul unei pene de curent totale.
Compania de stat Electricite du Liban (EDL) a anunțat că „ultima unitate operațională de la centrala Zahrani a fost nevoită să se închidă complet, din cauza epuizării totale a rezervelor de păcură ale centralei, rezultând o pană totală de curent în întreaga țară”.
În anunțul oficial se menționează că nu mai primesc energie electrică „facilități critice precum aeroportul internațional, portul, pompele de apă, sistemele de canalizare și închisorile”.
Populația rămâne și fără apă potabilă
Situația ar putea deveni periculoasă pentru populație, doarece inclusiv instalațiile de tratare a apelor uzate și stațiile de pompare a apei potabile au fost afectate, ceea ce a determinat Compania de Apă din Libanul de Sud să ceară locuitorilor „să economisească cât mai mult posibil apa din cauza preconizatei reduceri a debitului în rețea”.
În presa locală se arată că guvernul a anticipat pana de curent și a pregătit aeroportul din Beirut să poată funcționa două zile alimentat doar de generatoarele proprii.
Directorul general al aeroportului din Beirut și-a exprimat speranța că acesta să rămână operațional până la sosirea de combustibil suplimentar, în timp ce ministrul interimar al Energiei, Walid Fayad, a indicat un termen de 24-48 de ore pentru reluarea alimentării cu energie a capitalei.
În același timp, ministrul libanez al Energiei, Walid Fayyaz, încearcă să asigure publicul că noi transporturi de GNL din Egipt vor sosi în curând în porturile libaneze pentru a alimenta cu combustibilul necesar centralelor electrice. Și Algeria a anunțat într-o nouă declarație că este pregătită să trimită de urgență combustibil.
Criza economică a fost exacerbată de război
Este adevărat că problemele economice, penuria de resurse și distribuția de electricitate au fost exacerbate de starea de război de facto dintre Hezbollah și Israel de la granița de sud, dar realitatea este că țara a fost afectată de pene de dese de curent în ultimii doi ani, în timpul crizei bancare și financiare.
Și în Siria vecină au avut loc, de asemenea, întreruperi regulate de curent și lungi perioade în care apa este oprită. Întreaga regiune a fost spusă unor presiuni economice severe în timpul războiului, începând cu apogeul războiului din Siria, iar impactul asupra Libanului, mult mai mic, este acum resimțit pe deplin. Dar la toate acestea se adaugă și prostul management al Băncii Centrale a Libanului, pe fondul corupției de lungă durată și istorică și a unui clientelism practicat la vărful administrației.
Unii analiști occidentali au acuzat Hezbollah pentru furtul și deturnarea combustibilului și a energiei electrice de pe aeroportul din Beirut și pentru că ține ostatice resursele țării, dar problemele economice sunt o forță mult mai mare, care s-a resimțit cu mult timp înainte de conflictul actual cu Israelul.
***