Reprezentanți ai SUA, Rusiei și țărilor din Orientul Mijlociu implicate în conflictul sirian se reunesc sâmbătă, la Lausanne, Elveția, pentru a încerca încă o dată să ajungă la un acord privind încetarea violențelor în Siria,
O zi mai târziu, duminică, dosarul sirian va face obiectul unor alte discuții, organizate la Londra, la care vor participa reprezentanți ai diplomației din state membre UE și secretarul de stat John Kerry.
Eforturile diplomatice au loc în contextul intensificării bombardamentelor ruse asupra orașului Alep, din nordul Siriei, aflat încă sub controlul forțelor ostile regimului Assad.
Atcurile asupra Alep au provocat o criză umanitară.
Reuniunea de sâmbătă din Elveția se desfășoară într-o atmosferă marcată de tensiuni între Rusia și Occident. Vestul acuză Moscova de comiterea unor ”crime de război” la Alep, oraș ale cărui cartiere de est sunt supuse bombardamentelor începând din 22 septembrie.
Departamentul american de Stat a comunicat că discuţiile se vor concentra pe ajungerea la un nou acord de încetare a focului în zona oraşului Alep din nordul Siriei şi garantarea distribuirii de ajutoare umanitare către locuitorii oraşului.
Ministerul rus de Externe a sugerat că reuniunea ar putea avea un obiectiv mai larg, acela de a „studia posibilele măsuri necesare pentru a crea condiţiile care să ducă la soluţionarea crizei siriene.”
Statele Unite, care nu doresc să trateze dosarul sirian doar în cadrul unor convorbiri bilaterale cu Rusia, au solicitat ca la discuții să fie prezente și țări din regiune ”care au cea mai mare influență asupra evenimentelor din teren”, a explicat pentru DPA un diplomat american, sub acoperirea anonimatului.
”Nu mă aștept la un anunț important la finalul acestei reuniuni. Acesta va fi un proces extrem de dificil”, a precizat acesta.
”Nu aștept nimic special” de la această întâlnire, a estimat, la rândul său, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.
La reuniunea de la Lausanne vor fi prezenți și diplomați din Turcia, Arabia Saudită și Qatar, țări care îi susțin pe rebelii sirieni. De asemenea, vor lua parte la negocieri și emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, și reprezentanți ai Egiptului, Irakului și Iordaniei.
Începând din martie 2011, conflictul din Siria s-a extins și agravat, cauzând moartea a cel puțin 300.000 de persoane. Peste 13,5 milioane de sirieni, printre care șase milioane de copii, au nevoie de ajutor umanitar, potrivit ONU.
Rusia susţine, politic și militar, regimul Bashar al-Assad, în timp ce Statele Unite oferă sprijin grupurilor insurgente ale opoziţiei siriene.
Bilanţul conflictului sirian a depăşit, potrivit organizațiilor umanitare, 270.000 de morţi.