fbpx

4 octombrie, 2024

Lanțurile internaționale de aprovizionare sunt din nou sub presiune. Transportatorii se confruntă cu numeroase probleme, de la conflictul din Orientul Mijlociu și seceta din America Centrală, până la grevele docherilor din SUA. Transportul de bunuri devine din ce în ce mai dificil și mai costisitor, se arată într-o analiză The Guardian.

În fruntea listei se află tensiunile din Orientul Mijlociu și impactul acestora asupra circulației comerțului prin Marea Roșie.

Traficul a scăzut cu două treimi prin această rută maritimă importantă de când rebelii Houthi au început atacurile asupra vaselor anul trecut. Ruta reprezenta 12% din comerțul global înainte ca atacurile să înceapă.


Multe companii, inclusiv mari firme de transport maritim, precum Maersk, au abandonat aproape complet ruta, optând în schimb pentru călătorii în jurul Capului Bunei Speranțe, ceea ce poate adăuga 10 zile la traseu și costuri suplimentare semnificative.

O nouă intensificare a tensiunilor din Orientul Mijlociu în ultimele zile a ridicat temeri că și mai multe nave ar putea evita ruta. Peter Sand, analist șef la platforma de analiză a transporturilor Xeneta, consideră că ultima escaladare va avea un impact mai mic, deoarece majoritatea navelor-container evită deja Marea Roșie. Cu toate acestea, el avertizează că „o deteriorare suplimentară a situației politice face ca o revenire pe scară largă a navelor-container în regiunea Mării Roșii să pară tot mai îndepărtată”.

Seceta afectează transportul prin Canalul Panama

Totodată, traficul prin Canalul Panama a scăzut, de asemenea, după ce seceta a forțat operatorul să reducă plafonul pentru numărul de nave care puteau traversa zilnic, de la 36 pe zi la 20.

Temerile de perturbare a comerțului au fost exacerbate și de grevele muncitorilor portuari de pe coasta de est a SUA. Marți, aproape 50.000 de membri ai International Longshoremen’s Association au intrat în grevă pe termen nedeterminat, afectând 14 porturi de pe coasta de est a SUA.

Marco Forgione, director general al Chartered Institute of export and International Trade, a declarat că toate aceste probleme au făcut ca lanțurile de aprovizionare „extrem de fragile” să fie supuse unor „presiuni excepționale”.


El a spus că invazia Rusiei în Ucraina și confruntarea comercială dintre SUA și China, dar și evenimente precum prăbușirea podului din Baltimore, au agravat presiunile asupra lanțului de aprovizionare.

Impactul de până acum: creșterea costurilor

Cel mai mare impact al perturbărilor a fost asupra creșterea costurilor pe care companiile trebuie să le suport pentru a transporta bunuri.

Companiile de transport care optează pentru ruta prin Capul Bunei Speranțe se confruntă cu o creștere de 40% a costurilor cu combustibilul, iar prețurile containerelor au crescut, de asemenea.

Potrivit Xeneta, ratele spot pentru containere de 40 de picioare care circulă între Asia de Est și Europa de Nord erau la 8.587 de dolari per container când piața a atins vârful în iulie – cu 468% mai mult decât în decembrie 2023, înainte ca atacurile Houthi să se intensifice.

Grevele portuare din SUA au afectat deja prețurile containerelor din Europa de Nord spre coasta de est a Americii, un container de 40 de picioare costând marți în medie 2.861 de dolari, comparativ cu 1.836 de dolari la sfârșitul lunii august.


Perturbările, în special în Marea Roșie, au dus, de asemenea, la timpi de livrare mai lungi pentru companii.

Producători auto, precum Volvo și Tesla, au fost nevoiți să suspende liniile de producție din cauza lipsei de piese ca rezultat al perturbărilor.

Forgione a avertizat că aceste perturbări vor afecta în cele din urmă consumatorii. „Unde există instabilitate și incertitudine, rezultatele sunt fie creșteri de prețuri, fie «shrinkflation», fie probleme de disponibilitate”, a comentat specialistul.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: