27 mai, 2020

Mediatorul UE pentru Kosovo, Miroslav Lajcak (centru)

Președintele Kosovo, Hashim Thaçi, a anunțat marți că nu va lua parte la discuții privind normalizarea relațiilor cu Serbia care să fie conduse de un mediator UE și a cerut implicarea SUA în derularea acestui dialog.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după aproape 10 ani de lupte de guerilă ale etniilor din regiune, și a acceptat în 2013 să deschidă dialogul politic cu Serbia, pentru a-â rezolva disputele etnice, sub patronajul UE.

Normalizarea relațiilor interetnice este condiția esențială impusă Kosovo atât de UE, pentru primirea acestui stat în Uniune, dar și de Rusia, pentru deblocarea procesului de aderare a Kosovo la ONU. În martie, Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, l-a desemnat pe diplomatul slovac Miroslav Lajcak ca mediator special pentru Kosovo.


Slovacia este una dintre cele 5 state membre UE- alături de Cipru, Grecia, România și Spania- care nu au recunoscut independența Kosovo.

Hashim Thaçi a anunțat marți că nu dorește să stea la masa tratativelor cu reprezentanții a 2 state care nu recunosc independența Kosovo – o referire la Josep Borrell și la Miroslav Lajcak, dar va participa la orice reuniune organizată de cancelarul german Angela Merkel și de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Președintele Kosovo a mai afirmat că doar Statele Unite, care au mediat încheierea acordului de pace din Bosnia acum 25 de ani și care au condus operațiunile NATO din 1999 care au stopat acțiunile Serbiei din Kosovo, ar putea media discuțiile dintre Serbia și Kosovo.

Peste 110 state au recunoscut până acum independența Kosovo. Administrația Trump l-a numit emisar special pentru Kosovo pe fostul ambasador german Richard Grenell, care a mijlocit acordul de reluare a legăturilor aeriene și feroviare dintre Kosovo și Serbia.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: