Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți iminenta introducere a unor măsuri suplimentare pentru combaterea Covid-19.
Între acestea, mobilizarea Armatei pentru impunerea restricțiilor de circulație.
Șeful statului a precizat că noile măsuri vor fi conținute de o a treia Ordonanță militară, care va fi emisă marți.
Măsurile enumerate de președinte:
- Recomandările de circulație pe timp de zi devin obligatorii
- Restricții speciale pentru persoanele în vârstă (peste 65 de ani)
- Armata a fost solicitată să se alăture instituțiilor civile pentru supravegherea interdicțiilor de circulație
- Persoanele aflate în izolare și în carantină vor fi supravegheate prin mijloace electronice
Declarația, în integralitate:
Tocmai am încheiat o ședință de lucru pe care am convocat-o. Au participat, împreună cu mine, Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, ministrul Sănătății și ministrul Apărării.
Împreună am evaluat situația care, după cum știm cu toții, devine din ce în ce mai complexă, situația creată, evident, de epidemia de coronavirus.
Am discutat împreună măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă și pot să vă spun în acest moment că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției.
Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”.
Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta.
Însă aceste restricții devin obligații!
Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.
În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.
Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.
Am discutat și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile.
Și restricțiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine.
Măsuri similare au fost deja adoptate în Italia și în Bulgaria.
Recomandările de circulație pe timp de zi sunt conținute de Art. 4 al celei de-a doua Ordonanțe militare, emisă pe 21 martie:
Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
Anunțul președintelui a apărut la scurt timp după ultimul bilanț prezentat oficial al efectelor coronavirus:
România a înregistrat 186 de noi confirmări de Covid-19, în ultimele 24, acesta fiind cel mai mare avans zilnic de până acum.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani.
Numărul total de cazuri confirmate de la izbucnirea epidemiei este de 762 de cazuri, dintre care 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași).