12 iunie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu a luat încă o hotărâre privind revocarea procurorului-șef al DNA, întrucât nu a fost finalizată analiza deciziei CCR referitoare la acest subiect.

Decizia Curții Constituționale ridică mai multe întrebări și înainte de aplicarea ei este nevoie de o dezbatere extinsă, pentru că ea implică modul în care va arăta și funcționa statul în continuare, a s pus șeful statului.

„Nu putem face greşeala să aplicăm mecanic nişte lucruri, fiindcă riscul este să ne găsim într-o formă fără fond. Noi nu avem nevoie de un stat care să fie o formă fără fond, ci de un stat puternic şi atunci trebuie să găsim răspunsurile la aceste întrebări. Motivarea foarte amplă scrisă de CCR ne dă câteva indicaţii, ne ridică probleme. Nu putem face următorul pas până nu clarificăm ce anume ni se transmite în motivare”, a mai declarat Klaus Iohannis.


Se remarcă însă o coincidență, a explicat președintele: „PSD încearcă cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterile președintelui”, iar „decizia CCR vine în aceeași linie și aceeași logică”.

(Citiți și: ””Sper să nu riște niciunul să dea curs la această demență”: Mesajul lui Liviu Dragnea către procurorii la care a ajuns plângerea împotriva premierului Dăncilă”)

În opinia sa, demisia Laura Codruța Kovesi nu ar face lucrurile mai ușoare și este necesară o dezbatere pentru a clarifica aspectul diminuării atribuțiilor președintelui și statutul procurorilor.

Despre Liviu Dragnea 

„Poate e nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului. Poate revenim la discuția din toamna lui 2016”, a spus șeful statului, după care a făcut o referire la ultimele declarații ale liderului PSD, Liviu Dragnea:

„Cum se trezește un politician, care este și infractor, să se ducă la TV și să amenințe magistrații după ce a convocat un miting mediocru anti-justiție?”

Despre referendum


Klaus Iohannis a spus că referendumul pe Justiție ar putea veni după dezbaterea extinsă pe care o propune. „Eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere deschisă”.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Atenție la schimbarea Constituției fără referendum! Ce mai rămâne din checks and balances ”)

„Este nevoie de o dezbatere largă, și poate la final poporul trebuie să-și spună cuvântul”, a declarat Klaus Iohannis. Întrebat dacă aceasta înseamnă anunțarea unui referendum, șeful statului a răspuns: „Referendumul poate fi finalul” acestei dezbateri.

Despre eventuala suspendare a șefului statului

„Unii politicieni s-au grăbit să vorbească despre suspendare. Nu va exista nicio suspendare, pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, iar dacă unii pesedişti se trezesc vorbind de suspendare ca să pară mai intersanţi la televizor, atunci este problema lor”, a spus președintele.

Întrebat când ar trebui să dea un răspuns, Klaus Iohannis Iohannis a delcarta: „Sigur este nevoie să reacţionez într-un timp rezonabil. Nu putem să stăm de exemplu până în decembrie, dar nu cred că cineva serios aşteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Nu-mi doresc să ajungem un stat care se bazează pe o formă fără fond, ci doresc, dacă aceste teme acum au apărut, să avem o dezbatere, să avem o discuţie, să ne lămurim înainte să facem un pas”.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

  • În acestă etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări.
  • Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție. Se pune întrebarea legitimă, dacă atâția politicieni seunt nemulțumiți, mai e nevoie de anticorupție? Răspunsul e ferm și clar. România are nevoie de lupta anticuropție și românii să aibă încredere că e o luptă dreaptă.
  • Constatăm desul de ușor că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Un partid încearcă să amputeze puterile președintelui, fiindcă actualul președinte evident că are în multe privințe alte păreri decât majoritatea pesedistă din Parlament. Prima dorință: legea ANCOM. Președintele a fost scos din procedura de numire a șefului ANCOM. A continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată. Nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui?
  • E clar că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și aceeași logică de diminuare a rolului președintelui din procedura de demitere a unui procuror.
  • „Dacă citim motivarea, se pune întrebarea care mai este statutul procurorilor în România. Mai sunt procurorii independenţi sau sunt duşi procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei, decât sub autoritatea ministrului, aşa cum scrie în Constituţie. Este o întrebare la care trebuie să răspundă. O altă întrebare este de ce avem un ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără să se ţină seama de avizul CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul de garantare a independenţei justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror şef. Iată întrebări la care încet încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii şi alţii. Sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Un referendum poate să fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: