28 iunie, 2014

Trei sunt noutățile pe care congresul de sâmbătă al PNL le aduce pentru viitorul – cel puțin pe termen scurt și mediu, al opoziției: noul președinte al partidului, reintrarea în cursa pentru candidatura la prezidențiale a lui Crin Antonescu și aprobarea fuziunii partidului cu PDL.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a câştigat sâmbătă alegerile pentru preşedinţia PNL. El a fost votat de 1334 de delegaţi, Ioan Ghişe, contracandidatul său, primind 144 de voturi.

Noul preşedinte a declarat că “PDL a acceptat” ca formaţiunea politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.


Chestiunea desemnării unui candidat PNLla Preşedinţia României va fi soluţionată în Delegaţia Permanentă- congresul aprobând sâmbătă două nominalizări: Klaus Iohannis şi Crin Antonescu.

Apelul către cei plecaţi din PNL şi cele două rezoluţii votate

În discursul de după anunţarea rezultatului votului, Klaus Iohannis a spus că resursele umane ale formaţiunii nu trebuie irosite, el invitând înapoi în PNL pe cei care au crezut că le va fi mai bine în afară.

Congresul PNL a votat, sâmbătă, două rezoluţii:

  • cea privind aderarea partidului la grupul Popularilor Europeni- cu majoritate de voturi, 3 voturi “împotrivă”
  • cea privind fuziunea PNL-PDL- cu majoritate de voturi, 6 voturi “împotrivă” şi 4 abţineri

Pe ordinea de zi a Congresului figura şi o a treia rezoluţie, privind nominalizarea candidatului PNL la Preşedinţia României.


Cum la Congres s-au făcut două propuneri- ambele acceptate de cei propuşi- această rezoluţie a fost retrasă de pe ordinea de zi din motive „tehnice” (Congresul trebuia să facă una, nu două nominalizări). Candidatul PNL în cursa prezidenţială urmează să fie desemnat, statutar, prin decizie a Delegaţiei Permanente.

Desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale se amână. Lista celor 4 potenţiali candidaţi

Mircea Ionescu Quintus, cel care a condus lucrările congresului, a anunţat că decizia desemnării candidatului la prezidenţiale aparţine Delegaţiei Permanente.

”Acum e vorba de nominalizare. Poate să fie un nume sau mai multe”, a spus Mircea Ionescu Quintus, precizând că, dacă sunt mai multe nume, înseamnă că va trebui dat un vot secret pentru o singură nominalizare.

Seniorul liberal a mai precizat că există 2 propuneri de candidat, în persoanele lui Klaus Iohannis şi a lui Crin Antonescu. Ambii au anunţat că acceptă nominalizarea.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat imediat că nu doreşte „să scindeze partidul” pe această chestiune şi că retrage rezoluţia.

Chestiunea candidatului urmează să fie soluţionată în Delegaţia Permanentă.

PDL şi PNL au stabilit ca numele celui care va candida din partea „dreptei” la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să fie stabilit prin cercetare sociologică, fiecare entitate urmând să propună pe lista cercetării câte 2 nume.

Conform unor surse politice, PNL va „contribui” la listă cu numele lui Klaus Iohannis şi Crin Antonescu iar PDL îi va trece pe Cătălin Predoiu (nominalizat oficial drept candidat al PDL înainte de demararea discuţiilor de fuziune cu PNL) şi pe Vasile Blaga.

Cercetarea sociologică urmează să fie efectuată de 3 case de sondare a opiniei publice.

Blaga: „A trecut vremea oamenilor providenţiali, e vremea muncii de echipă”

Dacă chestiunea candidatului va fi lămurită în următoarele 60 de zile, detaliile fuziunii sunt aproape finalizate.

“Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească PNL”, a spus Klaus Iohannis delegaţilor la congresul extraordinar al PNL.

Prezent la Congresul PNL, Vasile Blaga a spus liberalilor: „Trebuie să ne respectăm trecutul, dar să fim capabili să învăţăm din lecţile prezentului. (…) Europarlametarele au demonstrat faptul că nu se poate construi o alternativă câştigătoare dacă PNL şi PDl nu merg împreună, împotriva PSD. PNL şi PDL, într-un singur partid (..) Acesta este mandatul imperativ pe care ni l-au dat românii.”

“Puterea nu o să ne cadă din cer şi nu o să ne-o pună în braţe vreun om providenţial. A trecut epoca oamenilor providenţiali în politică. E vremea muncii în echipă, e vremea construcţiei, a programelor”, a mai spus Vasile Blaga.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: