fbpx

20 decembrie, 2024

Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 107/2024. Actul normativ reglementează măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit documentului transmis de Administraţia Prezidenţială, este vorba de anularea de către ANAF a unor plăţi către bugetul asigurărilor sociale de stat cu efect retroactiv, aspecte ce au făcut obiectul unui control fiscal întreprins de Administraţia fiscală a Sectorului 1 la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti, în anul 2017.

Sesizarea arată că nu rezultă cu claritate asupra căror sume se aplică dispoziţiile de anulare şi nici perioada de timp determinată, deja încheiată, nefiind identificate regulile aplicabile anterior sau, după caz, ulterior perioadei cuprinse între anii 2011-2016.


„Considerăm că această intervenţie legislativă nu îndeplineşte standardele de calitate a legii, aşa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi realizează o confuzie între obligaţiile bugetare şi modalităţile lor de stingere”, subliniază preşedintele.

La data de 5 decembrie, Parlamentul României a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Respectiva Ordonanţă de Urgenţă stabileşte dispoziţii cu privire la sfera sa de aplicabilitate, respectiv faptul că facilităţile fiscale se aplică pentru toate categoriile de debitori; obligaţiile bugetare principale restante şi nerestante la data de 31 august 2024; autorităţile competente să aplice măsurile de anulare a obligaţiilor bugetare principale restante; cotele de reducere a datoriilor bugetare pentru debitorii persoane fizice, care înregistrează obligaţii bugetare restante la data de 31 august 2024, inclusiv; obligaţiile bugetare cărora nu li se aplică aceste facilităţi fiscale.

„Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziţii pentru un singur caz, determinat concret, ‘intuitu personae’. Astfel, instituind prin lege acordarea acestor facilităţi fiscale, Parlamentul a nesocotit dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţie în componenta sa referitoare la separaţia puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ţine de competenţa de reglementare guvernamentală a autorităţilor administraţiei publice centrale, respectiv organizarea activităţii ANAF, viciu de natură să antreneze – conform jurisprudenţei instanţei constituţionale – neconstituţionalitatea legii în ansamblul său”, arată sesizarea de neconstituţionalitate transmisă de şeful statului. 

(Citește și: ”Noua amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice, deja modificată. Ce se schimbă?”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: