26 februarie, 2011

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, după ce a fost votat de 371 de delegaţi UDMR la cel de-al X-lea Congres.
 
Contracandidaţii săi, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely, au obţinut 118, respectiv 47 de voturi.
 
„Vom deschide un nou capitol în privinţa luptei pentru păstrarea identităţii: drepturi lărgite privind folosirea limbii materne, autonomie culturală şi teritorială, reorganizarea regiunilor de dezvoltare. Toate acestea sunt obiective la care nu vom renunţa şi în privinţa cărora nu acceptăm niciun compromis”, a spus Kelemen, în primul său discurs ca preşedinte al UDMR.
 
Pe lângă comunitatea maghiară, Congresul UDMR atrage atenţia întregii populaţii din România interesate de ce se va întâmpla cu actuala guvernare, mai ales după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că discuţia privind eventuala schimbare din funcţie a premierului Emil Boc va fi reluată după alegerile din UDMR.

Ce vrea Kelemen Hunor
 
– Raportat la guvernare, Kelemen Hunor a fost primul lider UDMR care s-a exprimat pentru menţinerea conceptului de premier politic: ”Eu sunt adeptul unui guvern politic, inclusiv al unui premier politic, dar asta nu înseamnă că nu poţi să găseşti un premier cvasi-independent, care este în stare să menţină coaliţia unită şi este în stare să ia decizii în aşa fel încât să aibă şi susţinere permanentă parlamentară” (RFI, 15 februarie).

– Îl preferă pe Boc:  ”Noi am colaborat bine cu premierul Boc, dar aici depinde de PDL. Orice om poate fi înlocuit, nu există om care să fie de neînlocuit, dar, sigur, aşteptăm decizia PDL” (Mediafax, citat de gandul.info, 25 februarie)


– Intrat în cursa pentru şefia UDMR cu programul ”Uniune pentru comunitate”, Kelemen Hunor  a promis că va lansa în aprilie 2011 o campanie de consultare a maghiarilor din România, pentru a afla priorităţile comunităţii şi ce vrea aceasta de la Uniune.

– Instituirea unui mecanism mai larg de luare a deciziilor, în două trepte: cu o preşedinţie şi cu un consiliu permanent format din toate organizaţiile, toate platformele, inclusiv reprezentanţii autorităţilor locale.

– Înfiinţarea unui Consiliu economic, cu rol consultativ, care ar urma să pregătească un  program de relansare economică.

– Înfiinţarea Consiliului autonomiei culturale –  un for subordonat preşedintelui UDMR, unde vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile şi intelectuali.
 
 
Cine este domnul K H
 
Noul preşedinte al UDMR s-a născut pe 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa, judeţul Harghita. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj-Napoca, în 1993, şi Facultatea de Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, în 1998.
 
Între 1990 şi 1997, Kelemen Hunor a lucrat ca jurnalist, la Radio Cluj-Napoca – emisiunea în maghiară, şi la revista culturală Korunk.
 
În perioada 1997 – 2000, a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, iar din anul 2000 este deputat. Din 23 decembrie 2009, este ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional în Guvernul Boc.
În cadrul UDMR, a mai ocupat funcţiile de preşedinte al Consiliului de coordonare al Uniunii (1999-2007) şi preşedinte executiv (din 2007), cu precizarea că de când este ministru s-a autosuspendat din funcţia de la partid, potrivit prevederilor statutare.
 
Kelemen Hunor a fost candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din 2009, când a obţinut 3,83% din voturi, mult sub scorul obişnuit al Uniunii. 
 
 
Marea prioritate trasată de Marko Bela – autonomia 
 
 
Cu Marko Bela la cârmă, cel mai longeviv preşedinte, UDMR a obţinut în actuala formulă de guvernare cel mai mult de la partenerii politici, inclusiv Legea educaţiei naţionale, cu prevederile sale de autonomie culturală, şi promisiunile privind adoptarea Legii minorităţilor naţionale.
 
”Evident, autonomia poate fi marea prioritate a următorilor ani, dacă există premisele acestei autonomii. Or, în opinia mea, aceste premise le-am şi creat. Menţionăm însă că asemenea obiective pot fi obţinute numai prin unitate politică”, a plusat Marko, la Congres.
 
Succesul obţinut înr-o coaliţie în care cel mai puternic partid, PDL, este şi cel mai contestat în România, pare să fie cheia preferinţei UDMR de a rămâne într-o alianţă în care potenţialul său de şantaj să fie cât mai ridicat.
 
Dar tocmai în spatele succesului UDMR pândeşte şi pericolul rămânerii în afara Parlamentului, pe fondul nemulţumirii crescute a electoratului maghiar faţă de măsurile dure luate de Guvern.
 
”Una dintre cele mai mari valori ale noastre este faptul că, după două decenii de la înfiinţarea ei, această Uniune este şi astăzi principalul instrument politic al comunităţii maghiare din România”, a insistat Marko Bela.
 
Nu a uitat nici formaţiunile care muşcă din electoratul UDMR. ”Observ cu satisfacţie că cel care ne-a atacat cel mai zgomotos pentru faptul că avem încredere în politica parlamentară se află acum în Parlamentul European, întemeiază un partid şi visează, probabil, la prezenţă parlamentară şi, eventual, la guvernare. În concluzie, ori a devenit oportunist şi cel care ne-a acuzat, ani în şir, de oportunism, ori adevărul a fost de partea noastră de la bun început. Sunt convins că despre asta e vorba: adevărul nostru este împărtăşit, azi, şi de cei care altminteri ne-au criticat”, a spus Marko despre şeful Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes. 
 
 
Boc, Ponta şi Antonescu: curtoazie pe toată linia
 
Din discursurile liderilor celor trei partide care îşi doresc UDMR în propria coaliţie:


Emil Boc: ”Dragi parteneri de guvernare, am fost împreună când a fost cel mai greu – pentru asta vă mulţumesc. Acum avem şansa să dăm României creşterea economică şi datele merg în această direcţie. Sunt convins că împreună vom culege şi roadele politice ale acestor decizii. Măsuri grele, dificile, asigurarea creşterii economice pentru ţară şi culegerea roadelor politice de către actuala coaliţie care înseamnă câştigarea viitoarelor alegeri şi continuarea guvernării”. 
 
 Victor Ponta:  ”90% din populaţia României spune că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, nu cred că cei întrebaţi sunt doar români. Cred, totuşi, că gândirea este asemănătoare şi cred că un sistem autoritar şi chiar dictatorial nu va ajuta minorităţile, aşa cum nu a ajutat înainte de ‘89. În mod sigur, vom respecta toate drepturile dobândite”.
 
Crin Antonescu: ”Putem mai târziu, mai greu şi poate insuficient de temeinic să schimbăm această situaţie, fără UDMR, în anul 2012. Putem să o schimbăm mai repede, mai trainic şi să construim împreună un proiect de o anvergură fără precedent pentru România împreună cu UDMR. Asta ne dorim, decizia nu-i noastră, decizia e a dumneavoastră şi o veţi lua numai dumneavoastră”.

Prima declareaţie a lui Kelemen după alegere: „Nu căutăm o altă coaliţie”

”Orice înţelegere trebuie respectată, cuvântul dat, cuvântul respectat pentru noi este o valoare. E simplu ca bună ziua”, a spus Kelemen în prima sa conferinţă de presă în calitate de preşeduinte al UDMR, potrivit  AGERPRES.

Kelemen Hunor a precizat, în prima conferinţă de presă susţinută în calitate de preşedinte al UDMR, că formaţiunea sa nu caută o altă coaliţie în acest moment.

”Până când protocolul de colaborare funcţionează şi cuvântul dat este respectat, până când programul de guvernare este pus în aplicare nu avem de ce să ne gândim la ieşirea din această coaliţie. În acest moment nu căutăm o altă coaliţie, chiar pregătim un protocol care va fi de fapt o agendă privind acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie”, a precizat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR nu crede că formaţiunea sa ar putea fi izolată politic, atâta vreme cât este deschisă dialogului.

De asemenea, Kelemen Hunor a declarat că UDMR preferă un premier politic, nu unul independent.
 
Referitor la relaţia UDMR cu partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, Kelemen a adoptat o poziţie de apropiere.
 
„Noi am vorbit de foarte multe ori (n. red – cu premierul Ungariei, Viktor Orban), dar asta nu înseamnă că mâine ne vom întâlni. Trebuie să avem răbdare cu toţii şi deschidere. Intenţia noastră există şi sunt foarte ferm în acest sens”, a spus Kelemen Hunor, citat de AGERPRES.

El a părut că a trecut şi peste discursul vicepreşedintei FIDESZ, Pelczne Gall Ildiko, care a spus că UDMR ar trebui să-şi cunoască aliaţii şi să facă o schimbare, deoarece astfel i se va întinde o mână de ajutor.
 
“Nu sunt un om care ţine ranchiună şi nu reţin lucrurile care sunt neplăcute. Cred că din acest punct de vedere a fost poate o scăpare. Nu comentăm acest discurs. Am uitat, am trecut peste”, a spus Kelemn Hunor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: