7 ianuarie, 2022

Forțele de securitate dețineau vineri dimineața controlul străzilor din principalul oraș al Kazahstanului, Almaty, iar președintele a spus că ordinea constituțională ”a fost în mare parte restabilită”. Acest anunț a fost făcut la o zi după ce Rusia a trimis trupe speciale pentru a înăbuși revolta declanșată marți seara la nivel național.

Zeci de oameni au fost uciși în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine, care au intervenit în forță după incendierea unor clădiri guvernamentale în mai multe orașe din țară.

Demonstrațiile care au început ca răspuns la o creștere a prețului combustibilului s-au transformat într-o mișcare largă împotriva guvernului și a fostului lider Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, cel mai longeviv conducător al oricărui stat fost sovietic.


Nazarbayev a renunțat la funcția de președinte în urmă cu 3 ani, dar familia sa a jucat în continuare principalul rol în țară.

Succesorul ales de fostul lider, actualul președinte Kassym-Jomart Tokayev, a cerut joi ajutorul militar al Rusiei pentru a înnăbuși revoltele, pe care le-a descris ca fiind purtate de ”militanți instruiți în străinătate”.

„A fost lansată o operațiune antiteroristă. Forțele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituțională a fost restabilită în mare măsură în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației. Dar teroriștii încă folosesc arme și deteriorează proprietățile cetățenilor. Prin urmare, acțiunile antiteroriste ar trebui continuate până când militanții sunt complet eliminați”, a spus Tokayev într-un comunicat citat de Reuters.

Reacția rapidă a Moscovei a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forţa pentru a-şi menţine influenţa în fosta Uniune Sovietică.


Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, a declarat că forța de menținere a păcii trimisă în Kazahstan va număra aproximativ 2.500 de militari și va rămâne acolo pentru câteva zile sau săptămâni.

Moscova „susține Kazahstanul și face ce ar trebui să facă un aliaț”, a explicat ministrul adjunct de externe Alexander Grushko.

Confruntările din Almaty

Ministerul de Interne a anunțat vineri că 26 de „infractori înarmați” au fost „lichidați” și peste 3.000 de reținuți, în timp ce 18 membri ai poliției și a gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor.

Vineri dimineață, corespondenții Reuters au văzut transportoare personale blindate și trupe în piața principală din Almaty. La câteva sute de metri distanță, un cadavru zăcea într-o mașină civilă grav avariată. Într-o altă parte a orașului, un magazin de muniții a fost jefuit.

Vehicule militare și aproximativ 100 de oameni în uniforme militare au ocupat o altă piață din Almaty.

Administrația prezidențială kazahă a precizat că forțele de menținere a păci trimise de OTSC ”nu s-au angajat în lupte și nici nu au ajutat la eliminarea militanților”.

Administrația prezidențială a mai spus că identitatea militanților reținuți este în curs de verificare și că este investigată posibilitatea ca aceștia să aparțină unei organizații extremiste.

Președintele kazah se va adresa națiunii vineri, cerând oamenilor din Almaty să-și limiteze călătoriile în jurul orașului în condițiile în care „căutarea bandiților rămași ascunși continuă”.

Deși independentă, Republica Kazahstan păstrează strânse legături cu Rusia: face parte din Comunitatea Statelor Independente, este membră a Alianței de securitate a fostelor state sovietice (care include Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kîrgîstan) și, 2011, este parte a Uniunii vamale cu Rusia și Belarus.

Kazahstan este un important furnizor de energie pentru China, fiind membru și al Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Republica Kazakhstan se situează pe: locul 2 în lume în ceea ce priveşte rezervele de uraniu, crom, plumb și zinc, locul 3 la mangan, locul 5 la cupru și în top 10 la cărbune, minereu de fier și aur.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: