22 iunie, 2012

Pentru majoritatea europenilor, aproape nimic nu este mai de preţ decât perioada de patru până la şase săptămâni de concediu de odihnă. Însă parcă această perioadă capătă o nouă importanţă după ce, joi, Curtea Europeană de Justiţie a decis că angajaţii care se îmbolnăvesc în timpul vacanţei au în mod legal dreptul să îşi ia o alta, scrie Agerpres.

„Raţiunea concediului de odihnă plătit este de a-i permite angajatului să se odihnească şi să se bucure de o perioadă de relaxare”, a explicat Curtea Europeană de Justiţie, cu sediul la Luxemburg, într-un caz în care au fost implicaţi mai mulţi muncitori din Spania. „Scopul concediului medical este diferit, întrucât îi permite angajatului să îşi revină în urma unei boli ce l-a făcut inapt să muncească”.

În contextul în care o bună parte din Europa se confruntă cu recesiunea, guvernele se străduiesc să-şi reducă deficitele bugetare, iar oficialii încearcă să lupte împotriva ratei ridicate de şomaj. Şi, scrie New York Times, această decizie vine ca o amintire a cât de greu este să reformezi practici legale vechi, legate de locurile de muncă, ce îngreunează angajările în vederea relansării economiilor în dificultate.


Muncitorii spanioli au avut prima dată câştig de cauză într-o instanţă iberică, unde au argumentat că contractul colectiv de muncă face o distincţie între concediul de odihnă şi concediul medical, ce este recunoscută de legislaţia spaniolă. Asociaţia Naţională a Afacerilor de Largă Distribuţie – ANGED – a făcut apel la Curtea Supremă din Madrid, care a apelat la rândul său la Curtea Europeană de Justiţie pentru o decizie în vederea modului de aplicare a legislaţiei europene referitoare la perioadele de muncă.

Curtea de Justiţie a decis anterior că o persoană care se îmbolnăveşte înainte de a merge în vacanţă are dreptul să îşi reprogrameze vacanţa, iar, joi, a hotărât să extindă acest drept şi în perioada de vacanţă propriu-zisă. „Momentul în care incapacitatea temporară a apărut este irelevant”, potrivit verdictului, a cărui concluzie este valabilă pentru toate cele 27 de membre ale Uniunii Europene, notează sursa citată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: