3 iulie, 2022

Dacă Rusia ar reduce producția de petrol ca represalii la sancţiunile americane şi europene, preţul ar putea urca până la 380 de dolari / baril, de peste 3 ori și jumătate mai mult față de nivelul actual, adică în „stratosfera pieței”, după cum sună avertismentul analiştilor de la JPMorgan Chase & Co, citați de Bloomberg.

G7, grupul celor mai dezvoltate 7 state ale lumii (fără China și Rusia), caută un mecanism complex de control al preţului la care poate fi importat petrolul rusesc, pentru a pune o presiune și mai mare pe maşina de război a lui Vladimir Putin.

Totuși, analiștii JPMorgan consideră că Moscova își poate permite să reducă producția zilnică de petrol cu 5 milioane de barili fără să dăuneze semnificativ economiei, dată fiind poziţia bugetară puternică.


În schimb pentru o mare parte a restului lumii rezultatele ar putea fi teribile.

Riscul represaliilor ruse

O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar trimite preţul de referinţă al ţiţeiului de pe piața din Londra la 190 de dolari / baril, dar reducerea de 5 milioane de barili l-ar putea propulsa în stratosfera pieței, la 380 de dolari / baril, potrivit unei note JPMorgan pentru clienții săi.

Riscul cel mai evident şi mai probabil al plafonării preţului de import este ca Rusia să nu accepte, ci să reducă exporturile ca represalii”, spun analiştii JPMorgan.

Guvernul rus „ar putea replica prin reducerea producţiei ca o cale de a provoca suferință Occidentului. Contracția pieţei globale a petrolului este de partea Rusiei”, potrivit sursei citate.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: