Secretarul de stat american, John Kerry, va face o vizită oficială la Chișinău luni, 3 decembrie, la câteva zile după ce Republica Moldova semnează acordurile de la Vilnius.
Republica Moldova semnează pe 29 noiembrie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și un Acord comercial de Liber Schimb pentru dezvoltarea relațiilor comerciale.
Vizita secretarului de stat John Kerry este parte a unui turneu care va mai include escale la Bruxelles, în Israel şi Cisiordania, anunţă Departamentul de Stat al Statelor Unite.
Vizita înaltului oficial american în Republica Moldova face parte dintr-un șir de vizite ale unor importante oficialități din cancelariile occidentale, care au ținut Chișinăul pe orbita UE : martie 2011, vicepreședintele american Joe Biden, august 2012 cancelarul german Angela Merkel, iar în preajma summitului de la Vilnius, întâlnirea premierului Iurie Leancă, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
La Bruxelles, secretarul de Stat american va participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord-Atlantice.
La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. Vizita intervine în contextul în care Republica Moldova semnează, la Vilnius, acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.
Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată după ce Ucraina a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
„Vizita Secretarului de Stat semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova“, a apreciat evenimentul premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă.
„Ceea ce este extrem de important şi relevant este că după, iată, o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Este extrem de importantă această vizită, fiindcă ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, să discutăm problemele, evoluţiile, pe plan regional, să discutăm despre perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care dorim să le intensificăm, şi pe dimensiunea dialogului politic, şi să atragem investiţii americane. Deci este o vizită foarte importantă şi cred că toată lumea va aprecia“, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova.
Ofensiva occidentală la Chișinău a început după 2000
- În martie 2011, vicepreședintele american Joe Biden a efectuat o vizită oficială la Chișinău. Vizita lui Joe Biden la Chişinău a fost considerată drept una istorică, vicepreședintele fiind persoana cu cel mai mare rang de la Washington care a făcut o vizită oficială la Chișinău, după obținerea independenței de către Republica Moldova.Oficialul american a ținut atunci un discurs în care a încurajat Republica Moldova să urmeze o cale de apropiere de Uniunea Europeană.
- În august 2012, o altă vizită de prim rang a avut loc în capitala moldoveană. Cancelarul german Angela Merkel a fost la Chișinău pentru a-și arăta sprijinul față de parcursul european al Republicii Moldova, stat membru al ”Parteneriatului Estic”.
- Următorul pas a fost invitarea pe 14 noiembrie 2013 premierului Iurie Leancă, împreună cu prim ministrul României Victor Ponta la Bruxelles. În acest context președintele Comisiei Europene a discutat cu cei doi premieri probleme legate de interconectarea rețelelor energetice româno moldovenești. Jose Manuel Barroso a făcut și un foarte important anunț cu această ocazie: Comisia Europeană a demarat demersurile pentru procedura de ridicare a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.