Președintele Joe Biden a avertizat asupra unei „oligarhii” ultrabogate în creștere în America, care reprezintă o amenințare la adresa democrației națiunii, într-un discurs grav de rămas-bun susținut miercuri, pe măsură ce se pregătește să cedeze Casa Albă înapoi lui Donald Trump, transmite Politico.
Vorbind pentru ultima oară din Biroul Oval, Biden și-a exprimat o serie de preocupări cu privire la viitorul țării, îndemnând americanii să apere instituțiile SUA împotriva „forțelor puternice” care încearcă să remodeleze pilonii societății.
„O oligarhie prinde formă în America, formată din avere, putere și influență extreme, care amenință literalmente întreaga noastră democrație, drepturile noastre de bază, libertatea și șansa corectă a tuturor de a avansa,” a spus Biden. „Nu trebuie să ne lăsăm intimidați să sacrificăm viitorul, viitorul copiilor și nepoților noștri.”
Biden nu l-a menționat pe Trump în discursul său de aproximativ 15 minute și nici nu a specificat numele „câtorva persoane ultrabogate” pe care le consideră un pericol pentru democrație. Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea amendării Constituției „pentru a clarifica faptul că niciun președinte nu este imun la a comite infracțiuni,” făcând referire la decizia Curții Supreme de anul trecut, conform căreia Trump era imun pentru anumite acțiuni întreprinse pentru a submina rezultatele alegerilor din 2020.
„Democrația trebuie apărată, definită și impusă”
Avertismentul a reprezentat o utilizare neobișnuită a unui discurs de rămas-bun, care în mod tradițional servește drept oportunitate de a evidenția realizările și de a exprima încredere în viitor — un semn că Biden încă nutrește îndoieli profunde cu privire la predarea președinției unui om despre care odată a avertizat că este „dispus să sacrifice democrația noastră” pentru a obține puterea.
„Democrația trebuie apărată, definită și impusă,” a spus Biden. „A crede în ideea Americii înseamnă a respecta instituțiile care guvernează o societate liberă: președinția, Congresul, instanțele, o presă liberă și independentă.”
Comparând momentul actual cu epoca baronilor tâlhari din secolul al XIX-lea, Biden a prezis că națiunea va trebui, încă o dată, să ia măsuri radicale pentru a limita influența celor bogați, inclusiv prin creșterea taxelor și eliminarea banilor opaci din politică.
El a vizat în mod special industria tehnologică, criticând platformele de social media pentru că le permit americanilor să fie „îngropați sub o avalanșă de dezinformare și informații false, facilitând abuzul de putere.”
Social media renunță la verificarea faptelor
„Social media renunță la verificarea faptelor,” a spus Biden, făcând aparent referire la decizia lui Zuckerberg de a se apropia de Trump, renunțând la operațiunea de verificare a faptelor a companiei sale. „Adevărul este sufocat de minciuni, spuse pentru putere și profit.”
Viziunea sumbră a lui Biden asupra amenințărilor cu care se confruntă națiunea a reprezentat o abatere de la discursurile sale anterioare de după victoria lui Trump în noiembrie, majoritatea acestora fiind utilizate pentru a evidenția realizările administrației sale și pentru a exprima optimism cu privire la un viitor luminos.
Biden și-a exprimat totuși mândria față de un bilanț pe care l-a prezentat ca întărind elemente-cheie ale economiei și vieții americane, reafirmându-și credința de lungă durată că președinția sa va fi, în cele din urmă, privită ca un succes răsunător — chiar dacă puțini împărtășesc în prezent acest punct de vedere.
„Va dura timp pentru a simți pe deplin impactul a tot ceea ce am realizat împreună, dar semințele sunt plantate,” a spus el, enumerând eforturile de a reconstrui infrastructura, de a consolida producția americană și de a întări sistemul de sănătate. „Vor crește și vor înflori în deceniile care vor urma.”
Biden a celebrat, de asemenea, poate cea mai importantă realizare a sa din ultimele luni: obținerea unui acord de încetare a focului, mai devreme în acea zi de miercuri, între Israel și Hamas.
Totuși, s-a întors în mod repetat la temele democrației și necesitatea de a păstra instituțiile Americii, idei care i-au inspirat candidatura de succes împotriva lui Trump în 2020 — doar pentru a constata că acestea nu au fost suficient de convingătoare pentru a depăși deficiențele sale patru ani mai târziu.
(Citește și: ”Administrația Biden, ultimul pachet de ajutor militar pentru Ucraina: 500 mil. dolari”)
***
Un răspuns
Eeee pisicut, nu era mai bine sa te retragi tu mai repede din cursa?