22 august, 2024

Indicele compozit S&P Global Purchasing Managers’ Index a crescut în august la 51,2 de la 50,2 în iulie, depășind chiar și cele mai optimiste previziuni ale unui sondaj Bloomberg realizat în rândul analiștilor, în principal datorită creșterii sectorului serviciilor din Franța, pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice. Indicele pentru sectorul de servicii a urcat la cel mai ridicat nivel din aprilie, deși declinul producției industriale din zona euro s-a accentuat, scrie Bloomberg. Iar numărul de comenzi noi este în scădere, ceea ce indică o prelungire a declinului.

Indicele Purchasing Managers’ Index (PMI) – Indicele Managerilor de Achiziții – este un indicator al direcției predominante a tendințelor economice în sectoarele de producție și servicii, calculat lunar. Între 0 și 50 indică o contracție, iar valorile de peste 50, o expansiune a economiei și reprezintă un prim semnal al evoluției PIB.

Pe total, valoarea PMI din august este mai dificil de interpretat, tocmai activității sporite din sectorul serviciilor din Franța stimulate conjunctural de Jocurile Olimpice, iar optimismul a fost contagios pentru întregul bloc comunitar.


În același timp industria prelucrătoare continuă să dezamăgească în zona euro. Indicele PMI pentru servicii a crescut de la 51,9 la 53,3, în timp ce indicele PMI pentru producție a intrat în zona de contracție la 45,7, iar comenzile noi au scăzut din nou.

„Este o poveste a două evoluții în paralel”, a declarat joi Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. „Odată cu dispariția impulsului olimpic conjuctural din Franța și cu semnele de scădere a încrederii în sectorul serviciilor din zona euro, este probabil doar o chestiune de timp până când dificultățile din sectorul industriei prelucrătoare vor începe să afecteze și serviciile.”

Zona euro a început anul într-o notă optimistă, cu o creștere surprinzătoare a PIB-ului în primul și al doilea trimestru. Însă speranțele unei redresări rapide sunt premature. Datele recente ale sondajelor au fost în concordanță cu încetinirea creșterii și, în afară de saltul din serviciile franceze, PMI publicat joi nu oferă prea multe motive care să indice o reluare a creșterii.

În ceea ce privește așteptările privind inflația, PMI a semnalat o creștere a prețurilor de vânzare raportate de întreprinderi, dar a fost raportată și o scădere continuă a costurilor cu materiile prime și energia. Aceasta arată că presiunile inflaționiste sunt în scădere, ceea ce este important pentru Banca Centrală Europeană în momentul în care stabilește politica monetară pe termen mediu.


Indicatorii PMI sunt urmăriți îndeaproape de piețe, deoarece apar la începutul lunii și sunt buni pentru a dezvălui tendințele și punctele de cotitură ale unei economii. Măsurând mai degrabă amploarea schimbărilor în producție decât profunzimea, sondajele de opinie pot fi uneori dificil de raportat direct la PIB-ul trimestrial.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: