fbpx

30 decembrie, 2024

Jimmy Carter, al 39-lea președinte al SUA, care a câștigat ulterior Premiul Nobel pentru Pace pentru munca sa umanitară, a murit la vârsta de 100 de ani, a anunțat duminică Centrul Carter.

Președintele SUA, Joe Biden, a decretat doliu național în ziua de 9 ianuarie, în memoria lui Carter, a anunțat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters.

Jimmy Carter a murit duminică, la reședința sa din Plains, Georgia, înconjurat de familie. El a fost cel mai longeviv președinte din istoria SUA, sărbătorindu-și cea de-a 100-a aniversare pe 1 octombrie anul acesta.


Moartea sa a survenit la peste un an de la decesul soției sale, Rosalynn Carter, cu care a fost căsătorit timp de 77 de ani, în noiembrie 2023, și la mai bine de un an și jumătate după ce fostul președinte, bolnav de cancer, a intrat în îngrijire paliativă, în februarie 2023.

Un mandat marcat de recesiune economică și crize externe

Carter, un democrat, a devenit președinte în ianuarie 1977, după ce l-a învins pe președintele republican în funcție, Gerald Ford, în alegerile din 1976. Mandatul său de un singur termen a fost marcat de succesele Acordurilor de la Camp David din 1978, încheiate între Israel și Egipt, care au adus o anumită stabilitate în Orientul Mijlociu.

Însă mandatul său a fost umbrit de o recesiune economică, o nepopularitate persistentă și criza ostaticilor din Iran, care i-a marcat ultimele 444 de zile în funcție.

Pe 4 noiembrie 1979, revoluționari loiali ayatollahului Ruhollah Khomeini din Iran au luat cu asalt ambasada SUA din Teheran, i-au capturat pe americanii prezenți și au cerut returnarea șahului detronat Mohammad Reza Pahlavi, susținut de Statele Unite și tratat într-un spital american.

Publicul american l-a susținut inițial pe Carter. Totuși, sprijinul său a scăzut în aprilie 1980, când o misiune de comando pentru salvarea ostaticilor a eșuat, iar opt soldați americani au murit într-un accident de avion în deșertul iranian. Iranul a ținut cei 52 de ostatici americani până când Ronald Reagan a depus jurământul de președinte pe 20 ianuarie 1981.


Carter a candidat pentru realegere în 1980, dar a fost învins categoric, alegătorii îmbrățișându-l pe contracandidatul republican Ronald Reagan, fost actor și guvernator al Californiei.

În deceniile care au urmat plecării sale de la Casa Albă, Carter a dobândit o admirație larg răspândită pentru activitatea sa umanitară extinsă, atât în țară, cât și în străinătate. El a fondat Centrul Carter, influenta organizație pro-democrație și pentru drepturile omului, și a devenit unul dintre cei mai cunoscuți voluntari ai Habitat for Humanity, organizația de caritate care promovează locuințele accesibile.

Carter a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002 „pentru negocieri de pace, campanii pentru drepturile omului și pentru munca în domeniul asistenței sociale”.

După ce a pierdut cursa pentru realegere în 1980, Carter s-a întors într-o casă modestă cu două dormitoare din micuțul oraș Plains, Georgia, unde populația locală este de aproximativ 800 de persoane.

Atât fostul președinte, cât și soția sa s-au născut și au crescut în Plains.


Carter va fi înmormântat într-o ceremonie privată în acest mic oraș, după o înmormântare de stat la Washington și un eveniment public la Atlanta, a anunțat Centrul Carter.

(Citește și: ”Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Teheran”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: