13 martie, 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că Rusia ar putea folosi arme chimice în războiul din Ucraina și că o astfel de mișcare ar constitui ”crimă de război”, relatează Reuters.

Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-și reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a afirmat, tot duminică, la BBC, președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Stoltenberg: Este posibil ca Rusia chiar să planifice operațiuni cu arme chimice

”În ultimele zile, am tot auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice”, a spus Stoltenberg, adăugând că Kremlinul inventează astfel de pretexte false tocmai pentru a justifica „ceea ce nu poate fi justificat”.


„Acum că aceste afirmații false au fost lansate, nu ne rămâne decât să fim vigilenți pentru că este posibil ca Rusia să chiar planifice operațiuni cu arme chimice, în baza acestor minciuni fabricate. Aceasta ar fi o crimă de război”, a declarat Jens Stoltenberg pentru Welt am Sonntag.

Oficialul NATO a mai spus că poporul ucrainean rezistă cu curaj invaziei ruse, dar ”zilele următoare vor aduce probabil încercări și mai mari” pentru Ucraina.

Duda: Putin ar folosi orice acum, se află într-o situație dificilă

Vorbind la BBC, președintele Andrzej Duda a fost întrebat dacă crede că Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice în Ucraina.

„Asistăm la ceva ce lumea nu a mai văzut la această scară de la al Doilea Război Mondial… Mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice chiar acum, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar militar nu îl câștigă”, a afirmat președintele Poloniei.


Întrebat dacă o astfel de acțiune ar putea determina o intervenție a NATO, el a răspuns: „Desigur, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă asta. Dar… dacă folosește arme de distrugere în masă, asta ar schimba total situația. Cu siguranță, NATO chiar va trebui să se gândească serios ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: