Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat pe premierul unga, Viktor Orban că desfăşoară campanii de dezinformare cu privire la migraţie şi Brexit.
„Am fost foarte clar când am spus că unii prim-miniştri aşezaţi la masa Consiliului European sunt la originea unor ştiri false”, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitul european de vineri, citat de Bloomberg.
Jean-Claude Juncker l-a dat ca exemplu pe prelmierul maghiar:
„Când Viktor Orban spune că eu sunt responsabil pentru Brexit, aceasta este fake news. Când Viktor Orban spune că migranţii sunt responsabili pentru Brexit, şi aceasta este fake news”, a spus Jean-Claude Juncker.
Viktor Orban și-a consolidat puterea în Ungaria cu un discurs xenonofob și eurosceptic, iar Parlamentul European a avertizat guvernul maghiar că s-ar putea confrunta cu sancțiuni din cauza eroziunii standardelor democratice.
Conflictul deschis dintre cei doi lideri europeni exprimă tensiunile dintre politicienii pro UE și populiștii și candidații care mizează pe un discurs contestatar la adresa UE în alegerile europarlamentare de anul viitor.
„Să nu aruncăm deci întreaga responsabilitate pe alţii şi să verificăm în rândurile noastre cine sunt cei care le răspândesc”, a insistat Jean-Claude Juncker, care a denunţat în trecut încălcarea drepturilor omului de către Viktor Orban în Ungaria şi s-a pronunţat în public în favoarea excluderii acestuia din PPE.
Lupta contra dezinformării a fost discutată vineri în cursul summitului şi premierul belgian, Charles Michel, a cerut Comisiei Europene (CE) „să prevadă sancţiuni dacă o campanie de minciuni are ca scop dorinţa deliberată de a destabiliza democraţiile”.
Președintele CE a acuzat „campania de minciuni deliberat orchestrată privind Pactul ONU pentru migraţie”, cu consecinţă ruperea coaliţiei guvernamentale formate cu naţionaliştii flamanzi care se opun semnării documentului de către Belgia.
Ungaria, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia şi Slovacia au refuzat să semneze Pactul şi Viktor Orban face campanie împotriva documentului.
Comisia Europeană a prezentat un „plan de acţiune” cu crearea unui „sistem de alertă rapidă” între instituţiile şi ţările din UE pentru a partaja „în timp real” datele lor cu privire la campaniile de difuzare voluntară a informaţiilor false.