Energia nucleară revine în actualitate, cel mai recent exemplu fiind Japonia, care repornește centrala nucleară Shimane din vestul țării, care a fost oprită după dezastrul de la Fukushima din 2011.
Repornirea reactorului nr. 2 de 820 MW de la centrala Shimane, închis în ianuarie 2012, ridică numărul reactoarelor operaționale în Japonia la 14, cu o capacitate instalată de 13.250 MW, potrivit Reuters.
De asemenea, Tohuku Electric Power a reluat recent operarea unui reactor de 825 MW la la centrala Onagawa, reducând dependența Japoniei de importurile de gaze naturale lichefiate și cărbune energetic.
Centralele nucleare reduc dependența de combustibilii fosili
Reuters scrie că este așteptat ca energia nucleară să fie utilizată extensiv pentru a satisface nevoile tot mai mari ale țării, în special pentru alimentarea fabricilor sale de semiconductori și centrele de date destinate dezvoltării Inteligenței Artificiale.
Guvernul de la Tokio estimează că cererea de energie va crește de la 1 trilion de kWh în acest deceniu la 1,35 – 1,5 trilioane kWh până în 2050, susținută de expansiunea industriilor energointensive, cum ar fi producția de cipuri.
Pentru Chugoku Electric, repornirea reactorului Shimane, după ce a investit 900 de miliarde yeni (6 miliarde dolari) în modernizarea sistemelor de siguranță post-Fukushima, înseamnă creșterea profitabilității. Compania de utilități se așteaptă la o majorare a profitului cu 11 miliarde yeni în anul fiscal care va încheia în martie, ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru achiziția de combustibili fosili, se arată în comunicatul companiei.
Giganții tehnologici investesc în energia nucleară
Acum aproximativ o săptămână, Meta a devenit cel mai recent gigant tehnologic care a îmbrățișat energia nucleară cu brațele deschise.
Gigantul tehnologic a emis o „cerere de oferte” pentru a identifica dezvoltatorii capabili să pună în fucnțiune reactoare nucleare în următorul deceniu pentru a-și asigura funcționarea centrelor de date, mari consumatoare de energie.
Agenția Axios a scria că Meta vizează proiecte ambițioase, de reactoare de nouă generație, cu o putere instalată de la 1 la 4 GW. Compania caută perteneriate cu entități care au capacitatea de a realiza întregul proiect, de la selectarea amplasamentului, obținerea autorizațiilor până la proiectare, construcție și exploatarea centralelor nucleare.
Toate acestea arată că lumea a depășit în sfârșit momentele nefaste, începând cu tragedia de la Cernobîl și ulterior Fukushima. În ciuda acestor evenimente nefericite, se manifestă un interes tot mai mare la nivel global pentru energia nucleară ca o componentă cheie pentru asigurarea unui viitor energetic durabil.
***