9 august, 2023

Iulian Gherguţ, răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost eliberat şi se află acum în România, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Aducerea în ţară a lui Gherguţ „este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea sa, pe toate palierele şi canalele politico-diplomatice”, precizează MAE.

În comunicatul privind eliberarea lui Iulian Gherguț, MAE mulțumește autorităților marocane, pentru implicarea loc în operațiunea de eliberare a cetățeanului român: „Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”.


Înainte de a ajunge la familia sa, Iulian Gherguț va trece printr-un debriefing, în care va relata serviciilor toate cele întâmplate în cei opt ani, cu detalii despre gruparea islamistă care l-a ținut prizonier.

(Citește și: „Nouă înregistrare cu Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso. Reacția MAE„)

Răpit în 2015 de gruparea islamistă Al-Mourabitourn

Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, exploatată de omul de afaceri de origine română Frank Timiș, a fost răpit în 2015 şi a fost ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula, potrivit AFP.

La momentul răpirii a fost formată o celulă de criză interinstituţională, din care au făcut parte angajaţi MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.


Românul a apărut atunci într-un material video transmis online. Ulterior, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru acte de terorism, în legătură cu răpirea românului.

Pe 2 iulie 2017, filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat la momentul respectiv SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste, potrivit AFP.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: