Fostul președinte al Băncii Centrale Europene, premierul italian Mario Draghi a pus problema schimbărilor climatice în centrul programului său de guvernare și de redresare a economiei Italiei, prin crearea unui super-minister care să asigure tranziţia către energia verde și să folosească integral fondurile europene, potrivit Reuters.
Cel dintâi obiectiv al premierului Draghi va fi să refacă Planul național de redresare al Italiei, care trebuie predat Comisiei Europene până în luna aprilie, pentru a obţine fonduri de peste 200 de miliarde de euro prin mecanismul european de stimulare a economiilor afectate de recesiune.
Pentru a primi finanțare prin mecanismul european de redresare, proiectele trebuie să fie dedicate în proporție de cel puțin 37% tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Mario Draghi, învestit în funcţia de şef al guvernului de uniune naţională pentru a scoate Italia din criza coronavirus şi din recesiunea economică, l-a selectat pe fizicianul Roberto Cingolani pentru a conduce noul minister al tranziţiei către economia ecologică.
„Guvernul nostru va fi unul ecologist”, a declarat Mario Draghi în prima sa şedinţă de guvern.
Roberto Cingolani va prelua probleme energetice care anterior erau împărţite între alte ministere. Noul ministru (59 de ani) a fost director pentru tehnologie şi inovaţii la grupul pentru apărare Leonardo şi membru în boardul Ferrari. A lucrat în centre de cercetare de top din Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, specailizându-se în robotică, inteligenţă artificială şi ”umanitate digitală”.
Desemnarea lui Roberto Cingolani este semnul că Mario Draghi va apela la experți pentru a alege tehnologiile cele mai potrivite pentru dezvoltarea pe termen lung.
Decizia lui Mario Draghi a fost luată în timp ce Italia se pregătește să organizeze, împreună cu Marea Britanie, conferința internațională privind schimbările climatice, la sfârșitul acestui an, unde Administrația Joe Biden va reveni în campania globală a Națiunilor Unite pentru stoarea încălzirii globale.
Liderii UE au decis în decembrie să scadă până lîn 2030, la 55% nivelul reducerii emisiilor de gaze de seră față de 1990.
Decizia a pus presiuni suplimentare pe guvernul italian, care își propusese, anul trecut, să asigure din resurse regenerabile 30% din consumul final, până în 2030, de la 17% în 2019. Capacitatea de producție verde ar fi urmat să crească de la 55GW la 95 GW.