8 octombrie, 2021

Irlanda a decis să sprijine reforma impozitului global pe profit, după ce a obținut o serie de concesii din partea Comisiei Europene, scrie Politico.

Irlanda este dispusă să renunțe la celebrul impozit de 12,5% pentru multinaționale, nivel care i-a permis atragerea de companii importante.

Circa 130 de state au anunțat până acum că vor sprijini inițiativa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a cărui obiectiv este de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.


„Guvernul a aprobat acum recomandarea mea ca Irlanda să se alăture consensului internaţional. Este o decizie corectă, sensibilă şi pragmatică”, a declarat joi ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe.

Concesiile obținute de Irlanda

Cea mai importantă concesie obținută de Irlanda se referă la eliminarea sintagmei ”cel puțin” din fața procentului de 15%. Irlandezii se teme că aceasta le va permite unor state europene cu un nivel al impozitării semnificativ mai mare să impună creșterea pragului minim al impozitului global.

O altă concesie obținută este menținerea impozitării de 12,5% pentru IMM-urile irlandeze. De această măsură vor beneficia circa 160 de mii de companii irlandeze cu 1,8 milioane de angajați.

Și multinaționalele se vor putea bucura de stimulente fiscale, respectiv de o cotă de impozitare redusă în cazul în care respectă plafoanele irlandeze de investiții în cercetare și dezvoltare.

Datorită impozitului scăzut pe profit, Dublinul a atras firme ca Google, Facebook şi Apple, iar acum peste unul din zece angajaţi irlandezi lucrează la o multinaţională.

Pilonii reformei impozitării la nivel global


Conform OECD, stabilirea unui impozit minim de 15% ar genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari).

Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor. Vizate sunt în special companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%.

”Pilonul 1” al acordului OECD constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile cu scopul de a optimiza fiscal activitatea.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: