16 ianuarie, 2017

Fostul președinte Ion Iliescu s-a prezentat luni la Parchetul General, în dosarul Mineriada iunie 1990, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității. Potrivit avocatului său, Iliescu are acum calitatea de inculpat.

Întrebat de jurnaliști, la intrarea în sediul Parchetului General, dacă se consideră vinovat de ceea ce s-a întâmplat în iunie 1990, fostul șef de stat a răspuns: ”Bineînțeles, nu”. A refuzat să răspundă la alte întrebări.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar – Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu.


„Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui. A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar”, a explicat avocatul Andrei Georgescu.

Procurorii Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), au dispus, în decembrie 2016, începerea urmăririi penale, pentru infracțiuni împotriva umanității,  comise cu ocazia mineriadei din 13 – 15 iunie, de către inculpații: 

  • Ion Iliescu – fost președinte al României,
  • Petre Roman – fost prim ministru,
  • Virgil Măgureanu – fost director al Serviciului Român de Informații,
  • Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale
  • Mugurel Cristian Florescu – general în rezervă, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Probatoriul administrat spune că, „în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva populaţiei civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti”, potrivit anunțului făcut vineri de procurorul militar Marian Lazăr, de la Parchetul ÎCCJ.

A fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru  infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de Miron Cozma – fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului” la data săvârşirii faptelor, amiralul în rezervă Emil Dumitrescu – membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu – fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu – fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, a mai spus procurorul militar Marian Lazăr.


Inculpații sunt acuzați că au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, în  atacul menționat.

În timpul evenimentele incriminate au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei, iar 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice. Alte 1.242 de persoane au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic. Toate aceste “fapte constituie acte materiale ale infracţiunii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: