fbpx

31 ianuarie, 2025

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfăşura la Bruxelles, context în care va discuta inclusiv despre apărarea europeană şi pe tema relaţiei transatlantice, informează Administraţia Prezidenţială.

Șeful statului va susţine, în cadrul discuţiei, necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi asume o responsabilitate crescută pentru propria apărare, „în mod eficient, credibil, responsabil şi în complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul securităţii euroatlantice”.

De asemenea, Klaus Iohannis va evidenţia importanţa aprofundării cooperării la nivelul Uniunii Europene pe teme de apărare, dimensiunea economică a apărării, utilizarea eficientă a mecanismelor şi a opţiunilor de finanţare, nevoia de a dezvolta baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, precum şi conexiunea acestui domeniu cu competitivitatea şi coeziunea de ansamblu a Uniunii Europene.


El va sublinia, totodată, rolul cheie al relaţiei transatlantice şi al parteneriatelor globale pentru creşterea rezilienţei Uniunii Europene pe acest palier.

Discuţiile liderilor UE se vor axa pe aspecte privind modalităţile concrete de consolidare a capacităţilor de apărare la nivel european, pregătind şi fundamentând deciziile formale care urmează să fie luate în perioada următoare.

Parteneriatul dintre SUA și UE și viitorul apărării europene, pe agenda discuțiilor

Vor fi abordate şi aspecte privind importanţa relaţiei transatlantice şi Parteneriatul Strategic dintre UE şi SUA, relaţia dintre UE şi Regatul Unit, parteneriatele Uniunii Europene în domeniul apărării, precum şi complementaritatea dintre UE şi NATO în materie de securitate şi apărare.

Dezbaterile vizează şi identificarea unor principii de bază necesare pentru elaborarea şi adoptarea unui document programatic legat de viitorul apărării europene – „Carta Albă”, care urmează să fie elaborat în prima parte a anului 2025 de către Comisia Europeană. Documentul va aborda inclusiv priorităţile privind capacităţile de apărare ale UE, ţinând cont şi de sprijinul necesar pentru Ucraina, iniţiativele comune de apărare şi resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Programul reuniunii cuprinde, pe lângă consultările în formatul liderilor statelor membre, schimbul uzual de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, o reuniune cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer.

Prima vizită în străinătate a lui Klaus Iohannis după anularea alegerilor prezidențiale. La ultima reuniune informală nu a fost invitat


Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a organizat în decembrie o întâlnire informală pentru a discuta despre situația din Ucraina.

La eveniment au participat lideri ai UE – printre care Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele României, Klaus Iohannis, nu a fost invitat la această întâlnire și ulterior, întrebat de jurnaliști, a explicat: „Știu de această întâlnire, am știut din capul locului. Nu cunosc cine a convocat statele convocate, respectiv pe alții nu i-a convocat, mi se pare un pic neobișnuit, pentru că noi în NATO lucrăm în consens, nici pe grupulețe, nici pe bisericuțe. Dar vom ști despre ce s-a discutat și la momentul oportun vom avea o poziție oficială. Nu cred că este o soluție grozavă să se discute aceste spețe complicate pe grupulețe”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a dorit să devină secretar general al NATO, dar nu a avut susținerea necesară, funcția fiind obținută de Mark Rutte.

(Citește și: Presa germană despre candidatura lui Klaus Iohannis: ”Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite asta”)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: