3 septembrie, 2013

Ponderea investițiilor efectuate pentru achiziționarea de utilaje în primul semestru al anului a depășit-o pe cea alocată noilor construcții pentru prima oară în ultimii șase ani și a depășit de puțin nivelul record din 2007. Din păcate, aceleași date furnizate de INS arată că această evoluție s-a produs pe fondul unei scăderi moderate a sumelor pentru investiții la nivelul economiei naționale (-2,3%).

Tendința nu este una foarte clară, valorile pentru lucrări de construcții noi și utilaje fiind egale pe trimestrul al doilea (45,9%). Însă ea trebuie subliniată, în contextul eforturilor de reluare a unei creșteri economice robuste, care să aducă anul viitor efecte pozitive în reducerea șomajului și o creștere perceptibilă a nivelului de trai.

Majorarea ponderii cheltuielilor cu utilajele arată o restructurare a investițiilor, cu mutarea accentului spre fabricarea de bunuri și oferirea de servicii mai bune. Creștere economică ar urma să se manifeste în producția realizată cu aceste utilaje în următorii ani. De remarcat că, deși s-au diminuat ușor, investițiile din prima jumătate a lui 2008 au fost aproape egale în termeni nominali cu cele din prima jumătate a lui 2008, când înregistraseră cel mai important spor față de anul precedent ( +31,8%).

Spre deosebire, însă, de anul 2007 (care a asigurat o bază de plecare pentru recordul istoric al PIB înregistrat în 2008), în 2013 banii au mers în proporție mai mare către industrie. Fenomen care arată eforturile făcute pentru reindustrializare și eficiența mai mare a capitalurilor alocate în acest sector economic, ceva mai puțin profitabil pe termen scurt dar mult mai stabil ca rezultate pe termen lung.

De remarcat reducerea considerabilă a ponderii investițiilor din sectorul construcțiilor (doar 14,4%) , după ce anul 2012 consemnase o valoare record (26,3%). Aceasta indică o potențială nesustenabilitate pe termen mediu a rezultatelor bune din primul semestru al lui 2013.

Invers, revenirea ponderii pe zona de comerț indică pregătirea pentru o perioadă de creștere, în pofida rezultatelor mai slabe din ultimele luni.


În acest context, devine esențial ca reluarea unei cereri mai susținute să se întâlnească cu o ofertă de bunuri realizate în țară mai apropiată de raportul optim între calitate și preț pentru consumatorii români. Altminteri, există riscul de a de a reintra înapoi în teritoriul deficitului de cont curent, în măsura în care cererea pe partea de export va fi afectată de evoluțiile din țările cu care facem comerț, situate preponderent în UE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: