2 noiembrie, 2022

În primele nouă luni din 2022, investiţiile străine directe în China (FDI) au crescut cu 15,6% faţă de perioada similară din 2021, la 1.000 miliarde de yuani (138,52 miliarde de dolari), după un avans de 16,4% în perioada ianuarie-august, conform datelor Ministerului Comerţului, citate de Reuters.

Un oficial de la Comisia de planificare a Chinei, Xia Qing, a declarat miercuri că investiţiile străine au crescut semnificativ în 2022 şi vor fi încurajate mai multe investiţii străine în industrie.

Declaraţia a fost făcută la un workshop al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC) dedicat lanţurilor de aprovizionare, care se desfăşoară la Beijing.


La nivel global, investiţiile străine directe au ajuns anul trecut la 1.600 miliarde de dolari, după ce în 2020 valoarea FDI a scăzut la 859 miliarde de dolari din cauza pandemiei cu Covid, arată datele din vară prezentate de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).

În 2021, investițiile străine directe atrase de China s-au ridicat la 181 miliarde de dolari, cu aproape 21% mai mari decât în anul precedent.

Economia ar putea crește cu doar 3,2% în 2022

Un sondaj Reuters, citat de Agerpres, indică o încetinire a creşterii economiei Chinei la 3,2% în 2022, mult sub ţinta oficială de aproximativ 5,5%, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai slabe performanţe din aproape o jumătate de secol.

În trimestrul trei din 2022, redresarea Chinei, a doua economie mondială, a fost mai rapidă decât se estima, dar restricţiile introduse pentru stoparea pandemiei, declinul prelungit al pieţei imobiliare şi riscurile recesiunii globale afectează eforturile Beijingului de a stimula o revenire robustă în 2023.


Sprijinit de măsurile guvernamentale de redresare a activităţii economice, PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere anuală de 3,9% în perioada iulie-septembrie 2022, arată datele oficiale publicate recent, peste nivelul de 3,4% previzionat de analiştii intervievaţi de Reuters, şi o accelerare faţă de avansul de 0,4% din trimestrul doi din 2022.

Dar cererea internă redusă şi încetinirea exporturilor indică o redresare inegală, în condiţiile în care China ar urma să continue strategia „zero – Covid”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: