3 septembrie, 2013

(CLICK PENTRU A MARI) Structura investiţiilor în semestrul I 2013

Investițiile în economia României au scăzut în trimestrul II al anului 2013 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă costurile cu forța de muncă s-au majorat, în special pe seama creșterii salariilor în sectorul bugetar, relevă datele prezentate marți de Institutul Național de Statistică.

Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut cu 4,2% în trimestrul II al anului 2013 față de aceeași perioadă a anului 2012. De asemenea, în semestrul I al anului 2013 investițiile s-au diminuat cu 2,3% față de primele 6 luni ale anului trecut.

În trimestrul II al anului 2013, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, cele mai mari scăderi ale investițiilor au fost la construcţii noi – 18,6%, elementele de structură – utilaje (inclusiv mijloace de transport) – 14,9%, precum și la alte cheltuieli – 7,8%.


Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

(Descarca de AICI comunicatul INS privind investitiile)

Crește costul forței de muncă

(CLICK PENTRU A MARI) Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca

Costul cu forța de muncă a cunoscut, însă, creștere în trimestrul II al anului 2013 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal pe seama reîntregirii salariilor bugetarilor.

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 5,97% în trimestrul II 2013 faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în administraţie publică (16,91%), învăţământ (15,25%), sănătate şi asistenţă socială (13,92%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,44%), ”ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice”, arată INS.


Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-0,84%) şi în informaţii şi comunicaţii (-0,87%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,97%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,99%.

Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (5,97%, respectiv 5,98%).

Forța de muncă s-a scumpit, însă, în trimestrul II al anului 2013 și față de trimestrul I al aceluiași an, deși reîntregirea salariilor bugetarilor s-a definitivat în ianuarie 2013.

Astfel, în trimestrul II al anului 2013 s-a înregistrat o creștere a costului forței de muncă de 4,01% comparativ cu precedentele 3 luni.

Faţă de trimestrul I 2013, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice, cu excepţia construcţiilor unde a fost o scădere de -1,28%, în condițiile în care, în mod normal, cererea de forță de muncă în acest sector crește odată cu încălzirea vremii.

Cele mai semnificative scumpiri ale forței de muncă s-au înregistrat în industria extractivă (15,97%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,22%) şi intermedieri financiare şi asigurări (10,37%).

Componenta privind cheltuielile directe (salariale) a fost de 3,99%, iar cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,07%, în formă ajustată.

(Descarca de AICI comunicatul INS privind costul fortei de munca)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: