Investițiile totale legate de proiectul exploatării gazelor naturale offshore din Marea Neagră se pot ridica la 16 miliarde de euro, potrivit unei estimării Deloitte citată de Ionuț Ciubotaru vicepreședintele OMV Petrom (SNP) pentru Business Development.
Dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră „poate necesita investiţii de 16 miliarde de euro, va crea multe locuri de muncă şi va aduce multe gaze şi impozite către stat”, a estimat Ionuț Ciubotaru, în intervenția sa la conferința Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia de Petrol şi Gaze din România şi Energy Policy Group.
„Noi ca ţară putem utiliza aceste resurse nu doar pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE, ci şi pentru a finanţa tranziţia energetică în perioada care urmează”, a mai spus oficialul OMV Petrom.
Investiția directă a OMV Petrom (SNP) pentru exploatarea gazelor naturale din Neptun Deep se va ridica la 2 miliarde de euro, potrivit strategiei companiei până în 2030.
100 mld. metri cubi gaze din Nepun Deep
OMV Petrom se așteaptă să extragă 50 de miliarde de metri cubi din zăcământ și, cum compania are 50% din concesiunea acestuia, producția totală s-ar putea ridica la 100 miliarde de metri cubi, mai mult decât estimarea maximă vehiculată până acum, de 84 miliarde mc.
Cealaltă jumătate din concesiune urmează să fie preulată de Romgaz (SNG) după semnarea contractului de achiziție a participației deținute de ExxonMobil, care ar putea avea loc marți, potrivit unor surse e-nergia.
Producția actuală de gaze naturale a României este de circa 11 miliarde mc anual.
Decizia finală de investiție în perimetru este condiționată de modificarea legii offshore și ar putea fi luată cel mai probabil în 2023, iar primele gaze naturale să fie extrase „aproximativ patru ani mai târziu”, potrivit strategiei SNP.
Un răspuns
Daca Romania nu se grabeste sa extraga gazele o sa le scoata Turcia.