30 iunie, 2011

Ministerul Afacerilor Externe rus l-a criticat, într-un comunicat, pe Traian Băsescu, pe care l-a calificat „neruşinat” – anunţă agenţia Interfax citată de Hotnews.

Potrivit agenţiei, MAE rus, „O asemenea bravadă nerusinată, care justifică agresiunea fascistă şi jigneşte memoria a milioanelor de victime ale fascismului este inadmisibilă si trebuie să primeasca o apreciere adecvată din partea Europei civilizate”, sună declaraţia oficială a ministerului rus.

Din luarea oficială de poziţie a ministerului rus de externe:


„Rusia este indignată de recentele afirmaţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, potrivit cărora „în locul maresalui Ion Antonescu in 1941 si el ar fi trimis soldati români peste Prut” pentru participarea la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS. Asemenea declaratie – facută mai ales in ziua celebrarii a 70 de ani de la începutul celui de-al doilea razboi mondial, în timpul căruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de locuitori – nu poate fi explicată prin circumstanţe de politica internă sau prin referiri la întrebări provocatoare ale ziariştilor. Este absolut evident ca o asemenea bravada neruşinată care justifică agresiunea fascistă si întineaza memoria a milioane de victime este de neadmis si trebuie sa primească o apreciere adecvată din partea Europei civilizate”

Învitat într-o emisiune de către Robert Turcescu şi Ion cristoi, la B1Tv, Traian Băsescu a declarat că, dacaă ar fi fost în locul lui Antonescu, şi el ar fi ordonat trecerea Prutului. La întrebarea „De ce?” a lui Ion Cristoiu, şeful statului a declarat: „Pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam conditiile de atunci, probabil aş fi făcut-o.”

Traian Băsescu a reacţionat prompt la declaraţia Ministerului rus al Afacerilor Externe:

Cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care prin Parlamentul României a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov . Duma de Stat a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov, deci nu văd unde e supărarea. Uniunea Sovietica nu mai există. Noi avem o relaţie acum cu Federatia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost, iar despre istoria noastră nu avem cum să nu discutăm. Nimic nou sub soare, mai ales că poziţia a fost ţn deplin acord cu condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Se pare că unii devin sensibili când e vorba de istorie”.


Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat şi el la poziţia omologului din Rusia. Într-un comunicat dat publicităţii, ministerul român al Afacerilor Externe îşi manifestă surprinderea atât faţă de reacţia părţii ruse, cât şi de limbajul folosit:

Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice.

Ministerul Afacerilor Externe român consideră complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică.

Considerăm regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic.

Ministerul Afacerilor Externe al României are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor ce au stat la baza reacţiei oficialului rus.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: