Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit vineri cu președintele ales al SUA, Donald Trump, la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al alianței militare transatlantice.
„Au discutat despre problemele de securitate globală cu care se confruntă Alianța”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, într-o scurtă declarație.
Pe site-ul NATO se mai spune că Rutte și echipa sa s-au întâlnit și cu congresmanul Mike Waltz, nominalizat de Trump pentru postul de consilier pentru securitate națională când se va întoarce la Casa Albă, și cu alți membri ai echipei prezidențiale de securitate națională.
Întâlnirea lui Rutte cu Trump survine înaintea unui Consiliu NATO-Ucraina, convocat pentru marți, după ce Rusia a lansat joi o rachetă balistică hipersonică Oreşnik cu rază medie de acţiune asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro,
Vineri, NATO nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la informațiile din presa olandeză conform cărora Rutte – fost prim-ministru al Țărilor de Jos – ar fi zburat în Florida cu un avion al guvernului olandez pentru a se întâlni cu Trump.
Rutte, care a preluat funcția de șef al NATO luna trecută, este considerat unul dintre liderii europeni care au creat o relație bună de lucru cu Donald Trump în timpul primului său mandat, ca președinte al SUA.
Discuții Rute – Erdogan
În continuare, șeful NATO va vizita luni Ankara pentru a se întâlni cu președintele Turciei, Tayyip Erdogan, pentru discuta despre cele mai recente evoluții din războiul Rusia-Ucraina, a declarat duminică un oficial turc, citat de Reuters.
Rusia a atacat joi Ucraina cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, ca răspuns la utilizarea de către Kiev a rachetelor americane și britanice împotriva Rusiei, marcând o escaladare a războiului început în februarie 2022.
Turcia se opune sancțiunilor aplicate Rusiei
Turcia, membra a NATO, a condamnat invazia rusă, și declară că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și a oferit Kievului sprijin militar.
Dar Turcia, riverană la Marea Neagră atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, se opune sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, cu care are relații importante în domeniile apărării, energie și turism.
Miercuri, Erdogan s-a opus deciziei Statelor Unite de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca adânc în interiorul Rusiei, spunând că ar escalada și mai mult conflictul.
Kremlinul afirmă că, dând undă verde Ucrainei să atace cu rachete ocidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul țării, SUA și aliații săi intră în conflict direct cu Rusia. Marți, Putin a anunțat modificări la strategia de apărare care au redus pragul până la care Rusia va răspunde cu arme nucleare la un atac cu arme convenționale.
În timpul discuțiilor lor de luni, Erdogan și Rutte vor discuta, de asemenea, despre eliminarea obstacolelor în achizițiile militare dintre aliații NATO și lupta comună a alianței militare împotriva terorismului, a declarat oficialul turc.
Cititi si: Reuniune de urgență NATO-Ucraina după atacul Rusiei cu o rachetă balistică hipersonică
***