Şefii diplomaţiilor americană, John Kerry, şi a Uniunii Europene, Catherine Ashton, au transmis marţi o nouă avertizare Moscovei în conferinţa de presă comună susţinută la Washington. Dacă Rusia va împiedica desfăşurarea alegerilor din Ucraina, din 25 mai, se va confrunta cu noi sancţiuni impuse de occident.
Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE a spus că, după acordul din parilie de la Geneva, UE „a sistat acţiunile pe care era pregătită să le ia” privind sancţiunile economice. „Când am văzut că nu există rezultate după Geneva, am apăsat din nou butonul de start”, a adăugat aceasta, făcând referire la noile nume de oficiali ruşi puse pe lista neagră săptămâna trecută.
La rândul său, John Kerry a arătat că SUA sunt decise să impună sancţiuni unor sectoare le economiei ruse „dacă elemente ruseşti continuă să saboteze procesul democratic” din Ucraina. „Ce poate fi mai firesc decât să îi permiţi unei ţări sub asediu să organizeze alegerile care vor da legitimitate unui noi guvern, care să poată fi votat de toţi locuitorii ei”, a spus şeful diplomaţiei americane citat de Bloomberg.
Declaraţia saa fost făcută la câteva ore după ce omologul său rus, Serghei Lavrov, a declarat la viena, după întâlnirea cu ministrul de Externe german, că ar fi „mai logic si mai corect” ca ucraina să îşi elaboreze constituţia în toamnă, după care să organizze alegeri la sfârşitul anului. „Este ilogic să organizezi alegeri într-o ţară în care o parte a populaţiei este ameninţată de armată”, a spus acesta.
John Kerry şi Catherine Ashton au descris alegerile din Ucraina ca pe un moment-cjeie de stabilizare a ţării şi susţin că Ucraina are dreptul să îşi apere integritatea teritorială prin atacurile asupra separatiştilor pro-ruşi din estul şi sudul ţării.
În plus, oficialul american a respins ideea că mişcarea separatistă este una spontană. „Ceea ce încercăm noi să facem nu este să îl luăm drept ţintă pe Vladimir Putin pentru că avem ceva personal cu el. El ia decizii care afectează regiunea şi dreptul ucrainenilor de a-şi decide singuri viitorul”, a explicat John Kerry.
Victoria Nuland, audiere în Congres pe tema Ucrainei
Acelaşi lucru, însă mult mai clar, l-a spus şi Victoria Nuland, în audierea de marţi din Congresul american pe tema situaţiei din Ucraina.
„Credem cu tărie că Rusia este în spatele acestei instabilităţi. Ruşii oferă susţinere materială: dau bani, furnizează arme, dar se implică şi în coordonarea instabilităţii, sunt ageni ruşi în Ucraina”, a spus adjunctul secretarului de stat.
Oficialul american a mai precizat că vor fi o mie de observatori internaţionali ai alegerilor din Ucraina pe teritoriul acestei ţări, cea mai mare misiune de monitorizare din istoria ODIHR, în timp ce şi SUA vor contribui cu 255 de observatori pe termen lung si alţi 3330 pe termen scurt.
Victoria Nuland a mai arătat că sancţiunile economice au dus deja la o prăbuşire a rublei şi la ieşiri de capital din ţară în valoare de 51 de miliarde de dolari.
Referendum în Doneţk la sfârşitul săptămânii
Acţiunile de provocare a autorităţilor ucrainene continuă. În 9 mai, de Ziua Victoriei, Vldimir putin va participa la o paradă militară care va avea loc în Crimeea, va fi prima sa vizită în teritoriul recent anexat.
În plus, separatiştii pro-ruşi vor oprganiza duminică un referendum în care cetăţenii sunt chemaţi să se pronuţe asupra desprinerii regiunii de Ucraina. „Respingem cu fermitate acest efort, ilegal, de a dviza şi mai mult Ucraina. Această acţiune va crea şi mai multe probleme în efortul de calmare a situaţiei”, a spus John Kerry.
Oficiali ai Trezoreriei americane au spus marţi Congresului că sunt în lucru o a treia rundă de sancţiuni împotriva unor sectoare economice ruse, dacă Moscova va continua să destabilizeze Ucraina.