15 martie, 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că ”există promisiuni ca până la sfârşitul acestui an interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria să fie funcţional”. E vorba de conducta prin care România s-ar putea aproviziona cu gaz lichefiat din Grecia.

Preşedinţii României şi Bulgariei, Klaus Iohannis şi Rumen Radev, au discutat marţi, la Palatul Cotroceni, despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport, în contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de față de Rusia.

Klaus Iohannis a adus în discuție operaționalizarea rapidă a Interconectorului Bulgaria-Grecia, care, odată finalizat, va putea fi conectat la gazoductul BRUA.


„Am discutat despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanța operaționalizării rapide a Interconectorului Bulgaria-Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA deja operațional și astfel Coridorul Vertical de Gaze, care are o importanță crucială, să devină funcțional”, a declarat Klaus Iohannis la finalul convorbirii cu Rumen Radev.

Cei doi șefi de stat au mai discutat și despre legăturile dintre țări, propunând construirea de noi poduri peste Dunăre, dar și despre importanța navigabilității fluviului, care cere implementarea rapidă a proiectului european FAST DANUBE.

„Într-un context în care interconectivitatea este esențială pentru noi toți, iar Dunărea joacă un rol important pentru ambele țări, am discutat cu domnul Președinte Radev despre obiectivele comune care vizează, pe de o parte, construirea de noi poduri peste Dunăre, și, pe de altă parte, găsirea de soluții pentru asigurarea navigabilității pe Dunăre. Este nevoie să implementăm rapid Proiectul european FAST DANUBE, co-finanțat de Comisia Europeană, menit să îmbunătățească navigația pe Dunăre, în partea comună româno – bulgară a Dunării. Interesul este unul comun și sunt convins că ministerele transporturilor din cele două țări vor accelera discuțiile în această direcție”, a mai spus Klaus Iohannis.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: