25 octombrie, 2011

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat marţi că susţine punctul de vedere exprimat de preşedintele român, Traian Băsescu, privind necesitatea ca planurile de întărire a sectorului bancar privat din zona euro să nu afecteze fluxul de credite din România.

Traian Băsescu a făcut marţi o vizită fulger la Bruxelles, pentru a se întâlni cu Jose Manuel Barroso înainte de reuniunea Consiliului European de miercuri.

”Discutăm cu miniştrii de finanţe să oferim garanţii că toate autorităţile naţionale de supraveghere bancară lucrează împreună şi sub coordonarea Autorităţii bancare europene. Autorităţile naţionale de supraveghere vor juca un rol critic în acest proces, de a asigura că băncile-mamă din zona euro vor continua să ofere sprijin de capital pentru filialele lor din România în caz de nevoie, aşa cum s-a stabilit la ultima întâlnire a Iniţiativei de la Viena privind România din martie 2011”, a declarat Barroso, citat de Agerpres.


La rândul lui, Băsescu a apreciat că Barroso a preluat îngrijorarea sa privind retragerea expunerii băncilor străine pe România.

”Un subiect discutat a fost cel pe care l-am anunţat încă înainte de Consiliul de duminică, îngrijorarea noastră că o eventuală capitalizare a băncilor din zona euro ar putea să nu aibă în vedere necesitatea menţinerii fluxului de capital al băncilor din Uniunea Europeană, pe piaţa românească. Mulţumesc, cu această ocazie, domnului preşedinte Barroso, că a preluat, din Consiliu, această îngrijorare a noastră, şi am văzut poziţia extrem de clară pe care Comisia o are; sperăm că va fi acceptată şi la nivelul Comisiei”, a afirmat Băsescu.

În acest context, Traian Băsescu a subliniat nevoia ca miercuri, la Consiliul European, să se ia decizii ferme pentru restabilirea încrederii în sistemul bancar european, fiind luată în discuţie o propunere privind alocarea unui total de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare a băncilor din zona euro şi privind consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiară.

”În discuţiile cu preşedintele Barroso, am subliniat nevoia ca mâine să se ia decizii. Sigur, nu ne putem substitui statelor din zona euro. Ştim foarte bine efortul uriaş financiar, pe care trebuie să-l facă ţări ca Germania, Franţa, Olanda şi alte state contributoare”, a precizat preşdintele.


El a explicat că din cauza întârzierii deciziilor din zona euro, prin contaminare de la situaţia Greciei, României i-a crescut substanţial costul de împrumut, de la un coefiecient CDS de 137 la 1 august la 377 acum.

”În acelaşi timp, însă, am discutat şi i-am arătat domnului preşedinte Barroso implicaţiile întârzierilor în decizii pentru România. Aşa cum subliniam şi în declaraţia de presă de ieri, de la 1 august până acum, pentru creditele pe termen de cinci ani, CDS-ul României a crescut de la 137, la 377, ca efect al contagiunii legate de problemele Greciei. Repet, respectăm efortul uriaş pe care îl fac statele contributoare, dar avem nevoie de decizie rapidă, nu numai România, şi alte state şi, în acelaşi timp, cred că avem nevoie, mai mult ca oricând, de integrare economică care să ne îndrepte către crearea unei Europe Unite”, şi-a motivat Băsescu îngrijorarea.

De asemenea, preşedintele României s-a exprimat pentru o mai mare delegare de suveranitate către instituţiile europene, în perspectiva constituirii conceptului ”Statelor Unite ale Europei”.

”Noi nu am vrea o Europă cu cercuri centrifuge, cu idei centrifuge. Pentru România este esenţială o Europă unită, tot mai integrată şi cred că nu avem niciun motiv ca suveranitatea europeană să nu o exercităm împreună. Avem instituţii puternice, pe care trebuie să le facem mai puternice, avem nevoie de o Uniune Europeană, care să se îndrepte către Statele Unite ale Europei. Sigur, acest concept poate fi criticat şi nu am eu pretenţia că România o să-l şi impună, dar nu vom conteni să susţinem acest concept al Statelor Unite ale Europei”, a mai declarat Băsescu.

Şeful de la Cotroceni a avertizat că în lipsa acestor măsuri Uniunea Europeană nu va pute aface faţă fenomenului de globalizare.

”Asta dacă vrem să fim acolo unde se iau deciziile într-o lume globalizată. Altfel riscăm să rămânem acolo unde se suportă consecinţele lumii globalizate”, a arătat Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: