17 noiembrie, 2016

vaccinuri-medicamente-cantacuzinoInstitutul Cantacuzino va reveni anul acesta în subordinea Ministerului Sănătății, după ce în 2014 fostul ministrul Nicolae Bănicioiu a decis trecerea lui la Ministerul Educaţiei.

Pentru a relua producția de vaccinuri, Institutul are însă nevoie de investiții serioase, a declarat premierul Dacian Ciolo, într-un interviu acordat joi postului de radio Europa FM:

”Nici nu mai e la Ministerul Sănătăţii, fostul ministru l-a lăsat să plece. A vrut să scape de el și l-a transferat la Ministerul Educației. Știți că Educația se ocupă doar de cercetare.


Acest institut, dincolo de eventualele proiecte de cercetare, ar trebui să-și reconsolideze și alte atribuții.

Știu că domnul ministru pregătește un act normativ să-l readucă la Ministerul Sănătății.

Nu e suficient să-l readuci la Ministerul Sănătăţii. Acolo trebuie și fonduri, trebuie investit. Au plecat mulți medici, specialiști…”, a spus premierul.

Momentul reluării producției de vaccinuri nu va fi posibil curând:


„Trebuie reacreditat. Trebuie recreată capacitatea şi de analiză pentru că şi-a pierdut şi statutul de laborator de referinţă, şi-a pierdut acreditările. Asta nu înseamnă că de anul viitor va produce vaccinuri.

Este o piaţă foarte concurenţială de producţie de vaccinuri şi asta înseamnă în spate o capacitate solidă de testare, de cercetare până a putea produce vaccinuri”, a mai spus premierul Cioloș.

Cronologia decăderii Institutului Cantacuzino

Declinul celebrului institut, unul dintre producătorii importanți de imunologice la nivel internațional, a început în februarie 2010, când Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate temporar, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinurile fabricate înainte la Cantacuzino

La finalul lui 2013, s-a descoperit că vaccinurile antigripale produse acolo erau neconforme. Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a promis că situația se va remedia rapid, însă producția nu a fost reluată nici până acum.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general.

În 2022, va fi plătită ultima rată din împrumutul de 11,5 milioane de euro luat de la Banca Mondială în 2007 pentru cumpărarea de echipamente moderne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: