Valoarea sancțiunilor aplicate pentru muncă nedeclarată reprezintă 73% din totalul amenzilor aplicate de Inspecția Muncii în perioada 26 – 30 octombrie 2020, când a efectuat controale la mai mulți transportatori rutieri.
În total, pentru încălcări ale legislaţiei în vigoare şi dezechilibre în relaţia angajat – angajator, instituţia a facurat amenzi de peste 650.000 de lei, potrivit unui comunicat al instituției.
Inspectorii au verificat respectarea, de către transportatorii rutieri, a prevederilor legale referitoare la:
- încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă
- timpul de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto
- respectarea legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională.
Acţiunile de control au vizat relaţiile de muncă din domeniul transporturilor rutiere, în special cele realizate cu autocamioane mai grele de 3,5 tone şi cu automobile cu o capacitate mai mare de 8 locuri şi s-au realizat în trafic, în zona rampelor de încărcare/descărcare, în autogări, în spaţiile vamale şi la sediile operatorilor de transport rutier.
Acţiunile de control în trafic s-au realizat în cooperare cu Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi Poliţia Rutieră.
Consecințele controalelor:
- Au fost controlaţi 908 angajatori şi au fost aplicate 266 de sancţiuni contravenţionale, dintre care amenzi în valoare de 659.000 de lei.
- S-au dispus 1.344 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.
- Valoarea amenzilor date pentru încălcarea de către angajator a prevederilor art. 119 din Codul muncii privind evidenţa orelor de muncă reprezintă 15% din totalul amenzilor aplicate.
Neconformități constate:
- neconcordanţa între evidenţa orelor de muncă efectiv prestate de conducătorii auto aşa cum rezultă din cardurile tahograf şi evidenţa orelor de muncă întocmită în conformitate cu prevederile art. 119 din Codul Muncii;
- neacordarea sporurilor privind munca efectuată în timpul repausului săptămânal, munca de noapte, orele suplimentare, concediul de odihnă etc.
- Nerespectarea prevederilor art. 16 alin. 1) şi alin. 2) din Codul Muncii, privind obligaţia angajatorului de încheiere a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii de către salariat şi neînregistrarea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a contractului individual de muncă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
- Neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate; nerespectarea clauzelor contractului individual de munca cu timp parţial, precum şi de nerespectarea prevederilor art. 6 alin. 3) din OG nr. 37/2007, privind obligaţia de a descărca şi stoca la sediu, cel mai târziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conducătorilor auto.