31 august, 2017

Inspecția Judiciară va începe pe 4 septembrie controlul pe fond cerut în luna iulie, de minsitrul Tudorel Toader, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

„Controlul de fond la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se va desfășura în perioada 4 – 29 septembrie. Verificările aferente controlului privesc activitatea desfășurată în anul 2016 și semestrul I al anului 2017”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

Obiectivele verificării și numele celor opt inspectori judiciar din echipa de control au fost stabilite de șeful Inspecției, Lucian Netejoru.


Reamintim că după controversa purtată de ministrul Justiției cu DNA și Parchetul General pe marginea dosarului privind OUG 13 și a dreptului procurorilor de a ancheta oprtunitatea unor acte normative, Tudorel Toader a făcut o evaluare a parchetului anticorupție, iar în iulie a cerut Inspecției Judiciare control pe fond la cele două parchete.

S-a început cu DNA, unde verificarea s-a desfășurat între 17 iulie și 25 august, inspectorii fiind obligați să prezinte raportul, Secției pentru procurori din acdrul CSM, până cel târziu pe 6 octombrie.

De asemenea, trebuie menționat că Lucian Netejoru riscă să fie schimbat foarte curând de la conducerea IJ și se află în mijlocul unei polemici izbucnite miercuri în interiorul CSM.

Ședința plenului CSM, prima după vacanța judecătoarească, s-a amânat miercuri întrucât cinci membri (din 17) au refuzat să participe și, astfel, nu a mai fost întrunit cvorumul necesar.


Contramandarea ședinței a fost urmată de un schimb de acuzații pe care cele două tabere (cei cinci și alți nouă care-i acuză că au creat un precedent periculos prin absența lor de la ședința plenului) și le-au adus.

În ședința respectivă, plenul CSM urma să discute raportul de audit de la Inspecția Judiciară și ar fi fost demisă actuala conducere a instituției, în primul rând Lucian Netejoru.

Raportul de audit trebuia depus de IJ, din proprie iniţiativăpână în luna martie, conform legii. “În fapt, acesta a fost întocmit doar ca urmare a solicitării Consiliului, în baza contractului încheiat între Inspecţia Judiciară şi auditorul indepedent, din data de 10 aprilie 2017 şi a fost depus la registratura Consiliului din data de 5 iulie 2017”, se  precizează într-un comunicat semnat de opt membri ai CSM (cinci judecători și trei procurori).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: