Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) cere carantinarea Capitalei și a județului Ilfov, întrucât incidența cazurilor de Covid-19 se apropie de 16 la 1.000 de locuitori, iar capacitatea sistemului sanitar este deja mult depășită. Premierul demis Florin Cîțu a declarat însă că exclude în continuare această soluție, dar este posibilă introducerea certificatului verde pentru toate activitățile din Capitală, inclusiv pentru a intra într-un magazin.
În șase localităţi din Ilfov rata cazurilor a depășit joi plafonul de 20 de infectări la mia de locuitori, iar Capitala are o rată de infectare de 15,42.
Florin Cîțu a declarat joi, după ședința de Guvern, că această ipoteză a carantinării este exclusă:
„Nu, în acest moment. Nu luăm această măsură. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului.
Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii a fost acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, la orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde, activităţi economice.
Şi dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat, încă, despre a reduce numărul orelor de funcţionare în weekend, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile.
Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru”.
”Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, a mai spus premierul interimar Cîțu. El a adăugat că doreşte ca măsura privind certificatul verde să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi în hipermarketuri, dar a precizat că aceste măsuri pot fi decise doar în Parlament.
Certificatul verde atestă îndeplinirea uneia din următoarele condiţii:
- vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
- se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Carantina locală / zonală presupune interzicerea deplasărilor, cu excepția cumpărăturilor în apropierea locuinței și a unor urgențe, cazuri în care este nevoie de declarația pe propria răspundere care precizează scopul ieșirii din casă. Lucrătorii din domenii vitale trebuie să dețină o adeverință de la locul de muncă.
Propunerea de carantinare este făcută de direcțiile de sănătate publică teritoriale, în mod obișnuit. Cum se explică excepția actuala
Procedura obișnuită de carantinare zonale pleacă de la propunereadirecțiilor de sănătate publică teritoriale, în cazul de față DSP București și DSP Ilfov, conform HG din 6 octombrie privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Legislația prevede și o procedură excepțională, care sare din lanț DSP-urile: când sunt vizate cel puțin două unități teritorial-administrative, propunerea poate fi făcută de INSP, cu validare în 48 de ore din partea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Art. 12 din Legea 136:
- (1) Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
- (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care măsura vizează două sau mai multe judeţe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică şi cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
- (3) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (2) se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului Bucureș este medicul de familie Oana Nicolescu, cu experiență în medicina școlară, numită în acest post anul trecut.
Conform Mediafax, ea a fost șefa organizației liberale Sector 2 și este fina de cununie a fostului ministrul liberal al Educației Monica Anisie, actualul președinte al filialei PNL Sector 2.
Nou record de pacienți în secțiile ATI
Un număr de 16.383 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost raportate în ultimele 24 de ore din peste 67.000 de teste.
De asemenea, 304 persoane bolnave de Covid-19 au murit, iar numărul persoanelor internate cu noul coronavirus este de 17.610. Dintre acestea, 1.727 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 440 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 39 la ATI.