21 august, 2013

La finele primului semestru al anului curent, se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență 12.739 de companii, potrivit analizei publicate de Coface România. Numărul menționat arată o diminuare cu circa 10% față de aceeași perioadă a anului anterior, când au fost deschise 14.218 de insolvențe noi. Pe sectoare, cele mai multe firme în dificultate s-au înregistrat în construcții, hoteuri și restaurante și transporturi.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

La nivel regional, cele mai afectate zone au fost cele de sud-est, sud și nord-vest, care au concentrat peste 50% din totalul insolvențelor deschise în 2013. Cu toate acestea, nivelurile pe fiecare din aceste regiuni au fost mai reduse față de situația din 2012. Singura regiune în care numărul de insolvențe a crescut după primul semestru a fost cea de sud-vest.

Regiunea Centru a marcat o stabilizare la nivelul indicatorilor de insolvență, în timp ce reducerea cea mai importantă s-a produs în Regiunea de Vest, respectiv 26%. Ea a ajuns, astfel, să înregistreze de două ori mai puține insolvențe decât zona de sud-est, deși numărul companiilor din cele două zone este similar.


Demn de reținut, concluziile au fost trase după ce Coface a monitorizat în prima jumătate a lui 2013 pentru expunerile directe peste 20.000 de firme cu o cifră de afaceri de 109 miliarde euro, adică aproape jumătate din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel național.

Trebuie remarcat că, în pofida scăderii numerice a insolvențelor, se manifestă două tendințe de natură să îngrijoreze factorii de decizie.

Prima tendință constă în deteriorarea situației financiare per total firme analizate. Calificativul de risc acordat de Coface în condiții și cu proceduri similare a scăzut de la 4,84 în 2012 la 4,42 în 2013, ceea ce indică o creștere a riscului de insolvență.

A doua tendință îngrijorătoare este creșterea ponderii companiilor medii și mari intrate în insolvență, fenomen cu consecințe negative mai pronunțate și mai greu de îndepărtat pentru economie.


Datoriile firmelor medii și mari au reprezentat 49% din totalul datoriilor firmelor insolvente iar 59% din cifra de afaceri a firmelor intrate în insolvență a fost generată de aceleași firme medii și mari.

De altfel, Constantin Coman, managerul Coface Romania, atrăge atenția asupra contrastului între creșterea economică peste estimările inițiale și creșterea numărului de zile de întârziere și al incidentelor de plată al firmelor mari, mergând până la a caracteriza anul 2013 ca fiind ”unul al marilor insolvențe cu impact puternic social-economic”.

Așadar, în ciuda unor indicatori macroeconomici care arată rezonabil de bine pe hârtie, firmele sunt în suferință, urmare a necesității de a compensa nivelul insuficient de creditare bancară, ceea ce transferă mai mult risc în creditul comercial.

Nu întâmplător, creșterea economică de 2,2% din trimestrul unu 2013 față de același trimestru din 2012 a încetinit la 1,2%.

Rezultatul de 1,7% pe primul semestru este destul de bun, dar în scădere destul de pronunțată. Rezultatul bun din sectorul agricol ar putea masca pe final de an problemele cu care se confruntă celelate ramuri ale economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: