fbpx

28 ianuarie, 2025

Percepția managerilor din economia națională asupra evoluției prețurilor din primele trei luni este de creștere semnificativă în ciuda semnalelor de slăbire a inflației. Sentimentul inflaționist este prezent în toate domeniile dar cel mai mult în comerțul cu amănuntul, soldul conjunctural fiind aici de +46%. Pe locul secund s-au situat managerii din construcții, care preconizează creșterea prețurilor (sold conjunctural +38%).

Sentimentul de inflamare a inflației în rândul managerilor, pe orizontul de timp ianuarie – martie 2025, este explicată de BNR astfel: Evoluția inflației este consecința influențelor contrare venite în acest interval, pe de o parte, din efectele de bază dezinflaționiste de la nivelul subcomponnetelor non-alimentare și din scăderea dinamicii prețurilor importurilor, și, pe de altă parte, din majorarea cotațiilor unor mărfuri agroalimentare, precum și din costurile salariale crescute, transferate cel puțin parțial, asupra unor prețuri de consum, inclusiv pe fondul așteptărilor inflaționiste pe termen scurt încă înalte și al cererii solide de bunuri.


Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Stabilitate a producției și a numărului de salariați

Managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -5%) și la fel și în cazul numărului de salariați (sold conjunctural -4%)

Excepție face sectorul construcțiilor unde în primele trei luni ale anului activitatea pe șantiere este în scădere.  Managerii estimează de asemenea și o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).

Cerere stabilă de servicii prestate populației

Conform estimărilor din luna ianuarie 2025, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -4%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: