fbpx

29 iulie, 2020

La numai  14,6% se ridică ponderea întreprinderilor inovatoare într-un  eșantion de  28.776 de firme selectate pentru un sondaj al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Veniturile întreprinderilor inovatoare acoperă, însă, nu mai puțin de 29,4% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor analizate, adică peste 284 de miliarde de lei, potrivit raportului publicat  de INS, marți,  cu date din 2018.

Cercetarea statistică de tip selectiv a INS a identificat 4.198 firme inovatoare din eșantionul din care fac parte întreprinderi alese din industrie și din anumite sectoare ale serviciilor: IT&C, intermedieri financiare, transport și depozitare, iar din  comerț –  doar din  sectorul  cu ridicata.


„În perspectivă, este de așteptat ca pandemia COVID să oblige firmele să crească eforturile de invovare”, a declarat Andreea Paul, președintele Asociației INCACO – Inițiativa pentru Competitivitate, pentru cursdeguvernare.ro. Andreea Paul este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relații Economice Internaționale a ASE.

Potrivit unei analize INACO, România a atins doar 3 ținte din cele 16 asumate oficial acum 7 ani prin „Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020”.

(Citiți și: „7 ani de Strategie Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare: doar 3 ținte atinse din cele 16 asumate)

Raportul INS precizează că numai 2,9% din toate întreprinderile au inovat produse noi pentru piaţă și 9,1% au inovat produse noi pentru întreprindere.

Din totalul întreprinderilor selectate pentru anchetă, 6,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 4,5% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ.

Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,5%, potrivit anchetei INS.


Cele mai inovatoare sunt întreprinderile mari după numărul de salariați ( 28,0%), urmate de cele mijlocii (15,9%) şi de cele mici (13,5%). Ordinea se păstrează şi pentru cele două sectoare, industrie şi servicii.

Definiţia INS pentru întreprinderile inovatoare spune că sunt acelea care au lansat produse (bunuri sau servicii) sau procese de afaceri noi sau semnificativ îmbunătăţite pe piață. Termenul acoperă ambele tipuri de inovatori, precum și întreprinderile cu inovaţii nefinalizate sau abandonate şi se referă la întreprinderile active.

Cele mai inovatoare

După ponderea în totalul întreprinderilor din domeniul lor, activităţile cele mai inovatoare au fost cele de servicii informatice 58,5%, activități de servicii în tehnologia informațiilor 51,3%, cercetare-dezvoltare 45,0%.

Valoarea totală a cheltuielilor alocate activității inovatoare a fost de 4.306 milioane de lei, în anulş 2018 în prețuri curente.


În perioada 2016-2018, 12,7% din întreprinderile inovatoare au folosit cel puțin un tip de finanţare publică, iar din acestea, 9,0% au utilizat fondurile publice pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, inovare.

30,2% din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovaţiilor, iar principalii parteneri de cooperare ai întreprinderilor inovatoare au fost furnizorii de echipamente, materiale, componente sau software 11,0% şi clienţii sau cumpărătorii din sectorul privat 5,7%.

Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi a crescut, în perioada 2016-2018, faţă de perioada 2014-2016, cu 4,4 puncte procentuale.

Cel mai important obstacol în atingerea obiectivelor întreprinderilor a fost costul prea mare pentru inovaţie (4,6%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: