11 octombrie, 2018

Aproape 72 de copii cu vârste între 0 și 14 ani au murit în România, la fiecare 100.000 de copii, în 2015, conform datelor actualizate în septembrie de către Eurostat.

Rata se situa peste dublul mediei europene – de 34 de copii la 100.000 de copii. Pe locul doi se afla Bulgaria, cu aproape 65 de copii morți/ 100.000 copii.

Finlanda (cu 18,4/100.000) și Slovenia (21,0) înregistrau cele mai mici rate.


Această situație dramatică a României se reflectă într-o speranță medie de viață la naștere mult inferioară celor din statele occidentale – sub 75 de ani. Ea este semnificativ diminuată de rata mortalității infantile, morțile evitabile (provocate de lipsa unui sistem de sănătate performant), accidentele rutiere etc, indicatori la care România deține multe de obicei ultimul loc în clasamenul UE.

Mortalitatea infantilă, de exemplu, indicator la care România deține recordul UE, este de 7,6 la fiecare 1.000 de născuți vii, față de 3,6/1.000, media Uniunii.

Cauzele sunt cunoscute  – lipsa investigațiilor medicale în timpul sarcinii majorității femeilor din rural și moartea subită din cauza bolilor respiratorii.


Deși bolile respiratorii sunt principala cauză a morții infantile, autoritățile române nu au derulat până acum un program amplu pentru dotarea maternităților și a spitalelor pentru copii cu astfel de echipamente. În ultimii ani a existat o campanie desfășurată de asociații nonguvernamentale pentru colectarea de donații din partea populației în scopul sumpărării de incubatoare.

Abia anul acesta Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru dotarea cu şapte tipuri de incubatoare. Este un acord-cadru pentru minim 279 de incubatoare și maxim 1.117, care au o valoare cuprinsă între 32,19 milioane de lei cu TVA şi maxim de 128,75 milioane de lei cu TVA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: