2 decembrie, 2021

Salariile negociate din Germania au înregistrat un avans nesemnificativ în trimestrul al treilea, în ciuda avântului inflaționist, lăsându-i pe consumatori cu mai puțini bani în portofel, fenomen care ar putea afecta cheltuielile gospodăriilor din cea mai mare economie a Europei, scrie Reuters.

Inflația a fost de aproape patru ori mai mare decât creșterea salarială, ceea ce înseamnă cu puterea de cumpărare a angajaților din Germania a scăzut în trimestrul al treilea din acest an.

Potrivit datelor comunicate de Biroul Federal de Statistică din Germania, salariile angajaților cu contracte colective de muncă (negociate de sindicate) au înregistrat o creștere medie de doar 0,9% în T3, cel mai redus avans trimestrial din 2010, de când s-a început colectarea acestor date.


Bancherii centrali și factorii de decizie politică urmăresc cu foarte mare atenție evoluția salariilor în zona euro. Ei caută indicii dacă creșterea prețurilor de consum duce la salarii mai mari, care ar putea marca începutul unei spirale inflaționiste cu efecte pe termen mediu.

Datele publicate de statistica germană se referă la remunerația de bază convenită, precum și la plățile suplimentare prevăzute de contractele de muncă.

Având în vedere că prețurile de consum au înregistrat o creștere de 3,9% în aceeași perioadă, angajații au suferit practic o scădere a salariului real. Din cauza creșterii inflației, puterea lor de cumpărare a scăzut.

Datele slabe privind salariile vin după ce sindicatele au asigurat luni o creștere a salariilor cu 2,8% pentru mai mult de un milion de lucrători din sectorul public, de la nivelul statului federal. Analiștii au spus că majorarea este prea modestă pentru a declanșa o spirală salariale-preț în Germania.


Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat că noua coaliție de guvernare va crește salariul minim național cu aproximativ 25%, până la 12 euro pe oră, începând de anul viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: