30 noiembrie, 2023

Inflația din zona euro a scăzut cu mult mai mult decât se anticipa în această lună, o provocare la adresa prognozei Băncii Centrale Europene conform căreia creșterea prețurilor rămâne persistentă și ar putea duce la reducerea ratelor de primăvară la începutul primăverii, mai devreme decât au spus explicit oficialii băncii centrale..

Prețurile de consum în cele 20 de țări care utilizează moneda euro a scăzut la 2,4% în noiembrie, de la 2,9% în octombrie, cu mult sub așteptările economiștilor de 2,7%, arată datele semnal publicate joi de Eurostat. Slăbirea presiunilor inflaționiste se explică prin faptul că aproape toate produsele – cu excepția notabilă a prețurilor alimentelor neprocesate – au înregistrat scumpiri mult mai moderate.

BCE ar putea reduce mai rapid dobânzile

Chiar și presiunile subiacente ale prețurilor s-au atenuat mai repede decât s-a estimat, inflația de bază, fără prețurile volatile la alimente și energie, urmărită îndeaproape de BCE, a scăzut la 3,6% de la 4,2% pe fondul unei reduceri semnificative a prețurilor serviciilor, subliniază Reuters.


Însă BCE susține că inflația de bază este mai persistentă decât pare, iar inflația va reveni la peste 3% anul viitor, ținta de 2% vizată de banca centrală urmând a fi atinsă abia la sfârșitul anului 2025, parțial din cauza creșterii rapide a salariilor.

Acest lucru impune băncii să-și mențină rata de politică monetară la un nivel record de 4% pentru o perioadă mai lungă de timp, și nici chiar Yannis Stournaras, șeful băncii centrale grecești, unul dintre guvernatorii moderați, nu vede o reducere înainte de jumătatea anului 2024.

Piața muncii rămâne tensionată

Datele noi publicate joi de Eurostat, care arată că șomajul în zona euro se menține la un nivel minim record de 6,5%, în ciuda unei contracții economice, ar părea să susțină acest argument, deoarece arată cât de tensionată este piața muncii din zona euro.

Dar investitorii ignoră din ce în ce mai mult anticipațiile explicite ale președintelui BCE, Christine Lagarde, privind deciziile de politică monetară, și pariază pe o reducere combinată de 115 puncte de bază pentru anul următor, cu o primă reducere până în aprilie.


Un motiv-cheie al discrepanței dintre bancheri și piață este acela că proiecțiile BCE au fost deseori eronate. BCE a fost forțată de mai multe ori în ultimii ani să renunțe la propria prognoză, după ce inițial respinsese așteptările pieței.

Economiștii spun că creșterea inflaționistă este mai slabă decât se aștepta BCE, piața muncii se destinde iar cererea de împrumuturi s-a evaporat, toate aceste elemente indicând o dezinflație rapidă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: