14 aprilie, 2023

Potrivit anunțului Biroului de Statistică a Muncii, inflația în SUA a atins în martie cea mai scăzută rată din ultimii aproape doi ani, indicele prețurilor de consum crescând cu 5%, în scădere față de 6% în februarie.

După doi ani de creștere inflaționistă puternică, statistica privind rata inflației arată că prețurile alimentelor se stabilizează, costurile cu facturile energetice continuă să scadă, iar prețul mașinilor second-hand se diminuează, crescând optimismul privind evitarea intrării celei mai mari economii a lumii în recesiune.

Totuși procesul dezinflaționist este lent, iar facturile legate de locuință cresc într-un ritm deloc plăcut. Cu toate acestea, chiar și în acest doemeniu, o relaxare ar putea să nu fie prea departe, scrie editorialistul de la The Globe.


Cu o inflație în scădere, Rezerva Federală ar putea avea o marjă de manevră mai mare, lăsând loc unei reduceri a ratei dobânzii de referință pentru a evita intrarea în recesiune a economiei.

Deși a scăzut de la un vârf de peste 9% înregistrat în vara trecută, rata inflației rămâne mult mai mare decât creșterile anuale de aproximativ 2% din anii de dinaintea pandemiei și este mai mult decât dublul țintei dorite de Fed.

Puncte cheie:

  • Prețurile alimentelor au crescut în martie cu 8,6% față de aceași lună a anului trecut, rata medie din ultimele 12 luni fiind de peste 10%. Față de luna anterioară, prețurile au rămas practic neschimbate.
  • Costurile mărfurilor energetice au scăzut în termeni anuali cu 6,4%, inclusiv o ieftinire cu 17% a benzinei.
  • Prețurile vehiculelor SH, care au contribuit în mod semnificativ la inflație la începutul ciclului, au scăzut cu 11% în ultimul an.
  • Așa-numitul Indice al Prețurilor de Bază, care exclude categoriile prețurilor volatile la alimente și energie, a crescut cu 5,6% față de luna martie 2022, puțin mai mult decât în februarie. Economiștii consideră IPC de bază o măsură mai bună a inflației.
  • În martie, față de februarue, rata inflației a crescut cu 0,1%, în scădere față de creșterea de 0,4% din februarie față de ianuarie, în timp ce IPC de bază a crescut cu 0,4%, în scădere de la 0,5%.

„Acest raport lasă puține îndoieli că procesul dezinflaționist se desfășoară”, a declarat Gregory Daco, economist șef la EY-Parthenon, citat de The Globe.

Costurile cu locuința — cea mai mare componentă din coșul de consum în SUA – contând pentru aproximativ o treime din indice — au crescut cu 8,2% pe parcursul ultimelor 12 luni, compensând scăderea prețurilor la energie și a altor categorii. Fără a lua în calcul cheltuielile cu locuința, IPC a crescut cu 3,4% în ultimul an, ceea ce subliniază cât de greu este să se reducă inflația atunci când costurile pentru locuință rămân ridicate.


În ciuda tendințelor pozitive ale inflației, Fed este așteptată să crească rata de referință a dobânzii cu un sfert de punct procentual, de la 5 până la 5,25%, când consiliul guvernatorilor se va întruni la începutul lunii viitoare. Ar fi cea de-a zecea creștere consecutivă efectuată de Fed începând din martie 2022, în efortul său de a combate inflația.

Recesiune spre final de an

Oficialii Fed – care invocă o diminuare a creditării după prăbușirea a două bănci americane – anticipează o „ușoară” recesiune spre finalul anului, relevă minuta ședinței de politică monetară a băncii centrale din 21-22 martie, publicate miercuri.

Dacă economia se contractă, răspunsul convențional al Fed va fi reducerea ratelor dobânzilor pentru a încuraja cheltuielile și investițiile. Dar dacă ritmul de creștere al prețurilor de consum nu se temperează în continuare, factorii de decizie politică monetară s-ar împotrivi să reducă ratele dobânzilor de teama inflamării inflației.

Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, nu vede o recesiune sau o revenire a inflației drept rezultate probabile a politicii actuale: „Prețul mărfurilor energetice, chiriile și costul alimentelor, cheltuieli de bază din coșul de consum al unei gospodării, reprezintă o problemă financiară mult mai mică decât era acum câteva luni”, a spus el pentru The Globe. „Eu o numesc o creștere lentă – fără recesiune, dar o economie care nu se mișcă repede în nicio direcție.”

Dolarul se depreciază accelerat

Dolarul se depreciază până la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, pe fondul temperării inflației și posibilei amânări a creșterii dobânzii de către Fed, relatează Reuters.

Dolarul american a scăzut vineri la minimul unui an față de un coș de valute, în timp ce euro a atins un vârf al ultimelor 12 luni, traderii crescându-și așteptările privind încheierea iminentă a ciclului de majorare a dobânzii de referință de către Rezerva Federală din SUA, pe baza semnalelor de temperare a inflației. .

Datele de la Departamentul Muncii din SUA au arătat joi că Indicele Prețurilor Industriale (IPI) a scăzut luna trecută cel mai abrupt în aproape trei ani, anunțul venind la o zi după ce datele privind inflația au indicat o moderare a creșterii prețurilor de consum.

Bancnota verde și-a continuat vineri deperecierea, iar indicele dolarului american, care măsoară cotația monedei în comparație cu alte șase valute principale, a scăzut la 100,78, minimumul ultimului an.

Cu penultima scădere de 0,15%, până la 100,82, dolarul se îndreaptă spre o scădere săptămânală de peste 1%, cea mai abruptă scădere din luna ianuarie.

Euro se apreciază la un nou vârf

Între timp, euro a urcat vineri până la un nou vârf de 1,1075 dolari, depășind maximul anterior de joi.

Moneda europeană câștigase joi 0,2% în raport cu dolarul cotația urcând la 1,1070 USD și este pe cale să înregisteze un câștig săptămânal de peste 1,5%.

„Surpriza negativă semnificativă a IPP-ului din SUA i-a determinat pe investitori să fie mai puțin convinși că Fed va mări în curând dobânda… și întărită convingerea că diminuarea inflației va permite Fed să reducă ratele înainte de sfârșitul an”, a declarat Ray Attrill, șeful de strategie valutară la National Australia Bank, citat de Reuters.

În mod similar, cotația lirei sterline a atins un maxim al ultimelor 10 luni de 1,2545 USD, în creșter cu 0,14% față de ziua precedentă.

Piețele monetare stabilesc rata de schimb a dolarului cu o șansă de 69% ca Fed să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază luna viitoare, deși o serie de reduceri sunt, de asemenea, avute în vedere începând din iulie până la finele anului, dobânda-cheie din SUA fiind estimată la puțin peste 4,3% în decembrie.

La semnalele care indică că presiunile inflaționiste globale sunt în scădere s-a adăugat o creștere neașteptată a exporturilor chineze, care în martie au crescut cu 14,8% față de aceeași lună a anului trecut, cu mult peste ceea ce preconizau economiștii, care anticipau o scădere de 7,0% într-un sondaj realizat de Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: