Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas neschimbată, la 1,2%, în iunie 2019, stabilă față de cea din luna precedentă, potrivit estimării semnal publicate, vineri, de Eurostat
Inflația este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), care se aștepta la o creștere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Alimentele, alcoolul și tutunul, energia și serviciile au înregistrat o rată anuală de 1,6%, iar ce a produselor industriale non-energetice de 0,2%.
Inflaţia de bază (core inflation, după eliminarea preţurilor pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele), a fost de 1,2% în luna iunie, după un avans de 1% în luna mai.
După excluderea şi a preţurile la tutun, inflația a crescut până la 1,1% în luna iunie, de la 0,8% în luna mai, peste estimările analiştilor.
Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Banca a redus dobânzile şi a achiziţionat active în valoare de 2.600 miliarde euro, în încercarea de a aduce inflaţia aproape de obiectivul său ţintă de 2%.
Datele privind inflaţia în Uniunea Europeană vor fi publicate în 17 iulie.
Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în mai 2019 până la 1,6%, de la 1,9% în aprilie, în timp ce în zona euro inflaţia a coborât până la 1,2%, de la un nivel de 1,7% înregistrat în aprilie, potrivit Agerpres.
În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,4%), Ungaria (4%) şi Letonia (3,5%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) şi Grecia (0,6%).